Életet hosszabbít a golf!

Hazánkban nem a legnépszerűbb sport a golfozás, de sokan szeretik. Miről is szól ez a játék, amely tagadhatatlan egészségügyi előnyökkel jár?

Golf ismertető

Kevesen vannak, akiknek a sport hallatán a golf jut eszükbe. Ha sportolni szeretnénk, mozgás gyanánt általában edzésre, konditeremre, aerobik típusú mozgásformára vagy futásra gondolunk, pedig sport a golf is, ez a füves pályán játszható labdajáték.

Sőt, kifejezetten előnyös benne, hogy a szabad levegőn, zöldövezetben lehet játszani, de mi is ez a sport, hogyan kell játszani? A golfnak nagy hagyományai vannak. Világszerte űzik az emberek a sportot, csaknem 50 millióan érdeklődnek iránta.

Már az 1450-es évek végén született róla írásos emlék. A futballt és a golfot egyszerre tiltatta be II. Jakab király és a skót parlament, mert az íjászatot akarták népszerűsíteni. Az 1500-as évek elején ismét lehetett golfozni, ekkor fektették le a játék szabályait is.

A XVI. században újra volt egy időszak, amikor nem volt szabad a golfozás Nagy-Britanniában, de St. Andrews-ban, 1552-ben ismét történik utalás erre a sportágra. Sir Robert Maule számított az első polgári golfozónak.

Foto:pixabay.com

Akár golfkönyök, akár teniszkönyök okozza a fájdalmat és a mozgás korlátozottságát, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint a számos kezelés közül csak a szakorvosi diagnózis alapján lehet a leghatékonyabbat kiválasztani.

Golf- vagy teniszkönyök? A pihentetés nem elég!

A szomszédos Franciaországba 1567-ben jutott el a golf játék, Stuart Mária révén. Ő volt az első női golfozó. Az első ismert golfütő-készítő, William Mayne, 1603-ban készített királyi ütőket VI. Jakab számára. Amerikában először 1659-ben említik a golfot, New York államban, egy betiltó rendeletben.

1682-ben játszották az első nemzetközi meccset Nagy-Britanniában, Leith városában. Az első golfklub 1735-ben alakult, a Royal Burgess Golf Society. 1810-ben, Musselburgh-ben tartották az első női golftornát, majd St. Andrews-ban megalakult az első női golfklub, 1867-ben.

golf

Foto:pixabay.com

Klubot a brit szigeteken kívül először az indiai Bengaluruban alapítottak, 1820-ban. A legrégebbi, Open Championship nevű tornát, melyet máig így hívnak, először 1860-ban, Prestwickben rendezték meg. Az első egy ütéssel elért győzelem 1867-ben Young Tom Morris nevéhez fűződik: ez a „hole in one”.

1894-ben létrejött az USGA. 1898-ban Stableford pontozási rendszert dolgozott ki. A labdatartót 1899-ben szabványosították. Az olimpiai játékokon először 1900-ban, majd 1904-ben szerepelt a golf, mint sport. A golflabdán, az ütőn és a szabályokon is vittek véghez változtatásokat az idők során, mire azok mai formájukat elnyerték.

Az első szabályokat először 1744-ben foglalták írásba. A labda legalább 42,67 mm átmérőjű és legfeljebb 45,93 gramm súlyú lehet. A játék célja, hogy a labdát az elütőhelyről minél kevesebb ütéssel jutassa a játékos a golf szabályainak betartásával egy 10,8 cm átmérőjű lyukba, mely legalább száz méteres körzetben van.

A golfpálya 18 szakaszból áll, a teljes hossza akár 7 ezer méter is lehet. Ha nem lehet szabályosan megütni a labdát, mert a pálya határán kívülre esik, vagy vízbe merül, lehetőség van arra, hogy a játékos az ütést megismételje, de ez többnyire büntetőütésnek számít, majd összeszámolják a végső ütésszámot, amellyel sikerült lyukba juttatni a labdát, és kapnak egy pontszámot. Ezt írják a score-kártyára, vagyis az eredményt nyilvántartó lapra.

Hogyan alakult ki a magyar golf?

Magyarországon 1902-ben mutatkozott be ez a sport. Andrássy Géza gróf mutatta be először a játékot a fővárosi lóversenypályán. 1908-ban építették az első golfpályát, Tátralomnicon, melyet Lauber Dezső tervezett.

Ő maga is golfjátékos volt, később több alkalommal is bajnok lett. Az első versenyt egy évvel a pálya megépülése után rendezték meg. A Budapesti Golf Klub, mely később a Magyar Golf Klub nevet kapta, 1910-ben alakult meg.

Foto:123rf.com

A magyar játékosok – férfiak és nők egyaránt -, már a húszas években felküzdötték magukat a legjobb európai játékosok közé. 1952-re a golf, mint sport, nemkívánatossá vált, politikai okokból, s csak a hetvenes években szervezték újra a magyar golféletet.

A Magyar Golf Szövetség 1989-ben alakult meg. A 90-es években aztán több klub is létrejött, gyakorló- és versenypályákat hoztak létre. Manapság évente akár száz versenyt is játszanak ezeken. Hazánkban 8 szabványos 18 lyukú golfpálya található, és további négy 9 lyukú gyakorló pálya, s miközben régen a golf úri sportnak számított, mert meglehetősen sokba kerültek a tartozékai, ma szinte mindenki számára elérhető.

Be kell szerezni hozzá a felszerelést, amely nagyjából 60 ezer forint és csak egyszer kell azt kifizetni. A haladók több dolgot is beszerezhetnek még, például egy profi golfozó cipőt, a labdához lyukjavítót, vagy az úgynevezett tee-t, melyre fel lehet tenni az elütő helyeken a labdát a könnyítés miatt. Ezeknek persze még plusz ára van.

Magyarországon, Budapesten több golfklub is található, de Nyíregyházán, Bükfürdőn, Tatán, Vámospércsen, Gödön, Balatonudvariban, Kisorosziban, Hencsén, Alcsútdobozon, Monoron, Hévízen, Diósdon, Röszkén, Lajosmizsén, Zircen, Zsirán és Békéscsabán is találunk golfklubot.

A sport előnye mindenképpen, hogy egészséges: az ember közben sokat van tiszta levegőn és mozog. Egy skandináv tanulmány rávilágított, hogy a golfozók átlagosan 5 évvel tovább élnek, mint nem golfozó embertársaik.

Hogy miért? Egy golfjáték időtartama nagyjából 4-5 óra, ez idő alatt a játékosoknak bőven van idejük gyalogolni, ráadásul gyors léptekkel. Akár 7 kilométert is gyalogolhatnak! A golfozók még idős korban sem hagyják abba a játékot. Maga a játék növeli a koncentrálóképességet is, s általánosságban jót tesz az egészségnek.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.