D-vitamint az izmok erejéért!

Titkos erősítő fegyverünk talán éppen a gyógyszeres szekrényünkben lapul. Nem más ez, mint a D-vitamin, amely az erősebb izomzatot is segít fenntartani.

Miért kell az izomzatnak D-vitamin?

A D-vitamin izomzatunkra nézve csodás hatással bír. Ha emeljük szervezetünkben a D-vitamin bevitelt, ez segít fenntartani az erősebb izmokat – állítja egy tanulmány, melyet a Medicine & Science in Sports & Exercise szaklap közölt.

A kutatók a vizsgálatba 419 felnőttet vontak be, 20-tól 76 éves korig. Miután számításba vettek különböző tényezőket – így a kort, nemet, testtömegindexet (BMI), vérnyomást – felfedezték, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek szervezetében magasabb volt a D-vitamin szint, karjaik és lábaik is erősebbnek bizonyultak. (Volt egy következetesebb kapcsolat is a D-vitamin-szint és a karok ereje között.)

A D-vitamin szerepe ismert abban, hogy segíti a csontok esetében a kalcium felszívódását, a kutatók szerint azonban a D-vitamin kulcsfontosságú a Type II izomrostok fejlődésében is. Minthogy a vitaminnak több hatása is lehet a felsőtestre, a kutatók a lábak és karok  rosttípus-összetételének különbségére irányították figyelmüket.

dvitamin

Lényeges kérdés tehát, mekkora mennyiséget fogyasztunk ebből a létfontosságú vitaminból naponta? Szakértők szerint az étrendünknek naponta 600 IU (International Unit) azaz 600 nemzetközi egységnyi mennyiséget kellene tartalmaznia, ezzel számolják a vitaminok értékét. Ez nagyjából egyenértékű 85 gramm főtt lazaccal és 85 gramm konzerv tonhallal.

Ha azonban nem szeretjük a halat, a tojás, a dúsított tej, a gabona szintén remek D-vitamin forrás – nem kell kétségbeesni, mindenki megtalálja étrendjében azt a kedvencet, amely a D-vitamint tartalmazza!

A D-vitamin szedés szintén jó megoldásnak bizonyulhat, de ha lehet, inkább kössük össze a kellemeset a hasznossal…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.