Bringázz a munkába

A Bringázz a munkába! kampány 2007-es indulása óta több tízezer munkába járót vett rá sikerrel, hogy megszokott közlekedési eszközét legalább néhány hétre kerékpárra cserélje. A kampány mára elérte célját, a kerékpár népszerű közlekedési eszközzé vált országszerte.

Itt a tavasz, autó helyett bringázz

A fenntartható és környezetbarát közlekedés fontosságát a kampány mellé álló cégek és intézmények növekvő száma is jelzi.

Mi van azonban akkor, ha valaki 30 kilométerre lakik munkahelyétől?

Azt gondolhatnánk, hogy ez esetben lehetetlen a kerékpáros bejárás, pedig az is megoldás lehet, hogy az autózás egy részét váltják ki kerékpározással. Például el lehet autózni a városig, aztán leparkolunk, felpattanunk a bringára, és két keréken tesszük meg az utolsó néhány kilométert. A városi autóvezetés sokkal több benzint emészt fel, mint az autópályán való közlekedés, ezért így is jelentős nyereséghez juthatunk.

bicikli-bringázz

Ha valaki úgy érzi, hogy nincs formában, felejtse el az aggályokat! Ahogyan egy bringás megnyugtatóan odaszólt a piros lámpánál lihegő, mentegetőző kerékpáros társának: „Nem verseny ez, hanem közlekedés.” És igaza van! Nem érdemes aggódni azért, hogy túl lassúak vagyunk, sőt nyugodtan leszállhatunk és feltolhatjuk a kerékpárt az emelkedőn. Nem hajt a tatár, csak az a lényeg, hogy kiszálljunk az autóból, és valami jót tegyünk a környezetünkkel.

Ami az időjárást illeti, ne hagyjuk, hogy átlagos körülmények között egy kis eső vagy meleg eltántorítson a bringázástól! Ha esik, vegyünk fel esőkabátot, és pakoljunk el váltóruhát (lehetőleg nejlonzacskóban, nehogy elázzon a hátizsákban). Kánikulában induljunk el sportruhában, és pakoljuk el a munkaruhát. Ha megizzadunk, a munkahelyünkön a mosdóban tisztálkodás után átöltözhetünk. Érdemes körülnézni a közelben, hátha találunk olyan edzőtermet, ahol kedvezményes áron vehetünk bérletet, ha csak a zuhanyt szeretnénk használni bringázás után.

A munkába bringázás aranyszabályai

Az alábbiakban vegyünk sorra néhány ötletet, amelyekkel megkönnyíthetjük a kerékpáros munkába járást:

Ruházzunk be egy jó minőségű, könnyű kerékpárra. Ha nem kell terepen hajtani, egy vékony kerekű, könnyű bringa sokkal könnyebb tekerést tesz lehetővé, mint egy behemót mountain bike. A könnyű váz is sokat számít.

Tervezzük meg a tisztálkodást a munkahelyre érkezéskor, akár a mosdóban, akár egy közeli edzőteremben. Feltétlenül csomagoljunk dezodort, fésűt stb.

Vásároljunk kerékpárra rögzíthető táskát. Ez különösen melegben jön jól, hogy ne kelljen a holminkat izzasztó hátizsákban cipelni.

Érdeklődjünk a HR osztályon. Néhány vállalat támogatja a kerékpárosokat. Egyes munkahelyeken finanszírozzák az edzőtermi bérletet, és ingyenes mosodai lehetőséget biztosítanak a kerékpáros holmik számára.

Csomagoljunk extra harapnivalót. Az út hosszúságától függően a pedálozástól alaposan meg lehet éhezni. Csomagoljunk egy müzli szeletet, szárított gyümölcsöt vagy diót, amit elrágcsálhatunk tízóraira. Garantáltan nem fogjuk megbánni!

Forrás: MTI