Bokafájdalom – Mi okozhatja?

A bokafájdalom igen gyakori panasz, aminek számos oka lehet, a sérüléstől az ízületi gyulladásig, a fájdalom mértéke pedig az enyhétől a terhelésre való képtelenségig terjedhet. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos főként a sérülések és a tendinitis, vagyis az íngyulladás okaira és kezelésére hívta fel a figyelmet.

 

Sérülésnél a gyors kezelés a fontos

Bokasérülésnél fontos a gyorsan beadott hialuronsav injekció.

Foto:pixabay.com

A boka egy három csont találkozásánál lévő ízület, amelynek nagy teherbírással kell rendelkeznie, hiszen az egész testsúlyt viseli. Ezért aztán a bokafájdalom akár el is lehetetleníti a járást, vagyis mihamarabb érdemes kezelni. 
A bokafájdalom oka sokszor egy sérülés, egy enyhébb rándulás vagy egy azonnali kezelést igénylő ficam. Amennyiben sérülés, rándulás történt egyik vagy mindkét bokában, az komoly fájdalommal jár. Ilyenkor elsősorban ki kell deríteni, nincs-e csonttörés, ehhez röntgenre is szükség lehet. Tudni kell, hogy akinek már volt bokasérülése, később nagyobb esélye lesz egy következőre a meggyengült izomzat miatt. Ugyanilyen hajlamosító tényező a csontritkulás – ismerteti Páll doktor. – Bármilyen sérülésről is legyen szó, a hialuronsav tartalmú injekció komoly segítség lehet, növeli az ún. R. I.C.E. terápia (pihentetés – jegelés – kompresszió – felpolcolás) hatékonyságát is. Az egyetlen fontos szabály: a legjobb hatásfok elérése érdekében a sérülést követő 48 órán belül ajánlott beadni az első hialuronsav injekciót. A beadást követően 2-7 nappal később kerülhet sor a második injekcióra – erről az orvos dönt. A felépülés után pedig a legfontosabb teendő a rendszeres funkcionális gyógytorna, és a sporttevékenység szakszerű kivitelezése, amellyel kapcsolatban orvos, edző, mozgásterapeuta tanácsait érdemes megfogadni.ű

Foto:pixabay.com

Honnan ered az íngyulladás és hogyan lehet kezelni?

 

A bokafájdalom mögött természetesen nem csak sérülés állhat, de olyan betegségek, állapotok is, mint a rheumatoid arthritis, a köszvény és a tendinitis. A tendinitis tulajdonképpen az ín gyulladása, ami a bokában három ínt is érinthet, melyek közül gyakran az Achilles-ín gyullad be. Ennek hátterében valamilyen trauma áll, amely eredhet sportsérülésből, túlterhelésből, és olyan betegségekből, mint a rheumatoid arthitis, a reaktív arthritis, a köszvényes arthritis vagy a Bechterew-kór.  Bármilyen eredetű is az íngyulladás, a tünetek ugyanolyanok: fájdalom, duzzanat, kipirosodás, járási nehézség. Természetesen míg az akut sérülések tünetei gyorsan alakulnak ki, addig a rendszerbetegségek okozta panaszok lassabban bontakoznak ki.

Nem elég a pihentetés bokaficam esetén


Az általános kezelések, mint a pihentetés, jegelés minden esetben jót tehet, de a fájdalom- és gyulladáscsillapítás további lehetőségeiről csak az orvosi vizsgálat során lehet dönteni. Egyes esetekben gyorsan ható módszerként bevethető a helyi gyulladáscsökkentő injekció, amely megkönnyebbülést jelent a páciensnek – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A sérülést követő 48 órában beadott lágyrész hialuron injekció pedig segíti a szalagok hegmentes gyógyulását, és ezzel a teljes terhelhetőség, erősség és rugalmasság visszaállítását. Az esetleges törés és más betegségek kizárásán túl ezért is fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.