Most kiderül, hogy tényleg olyan jó-e a földön aludni

Ha alvásról van szó, a legtöbbünk fejében egy puha, kényelmes ágy jelenik meg. Csakhogy ha valaki küzdött már hát- és derékfájással, ami olyan erős, hogy még aludni sem tudott tőle, annak már a padlón alvás is teljesen vállalható opciónak tűnik azért cserébe, hogy a fájdalmai enyhüljenek. De vajon ettől tényleg jobb lesz?

Dr. Ramiz Fargo alvásszakértő szerint nincs figyelembe vehető kutatási eredmény, illetve tudományos bizonyíték arra, hogy a padlón alvás hatásos lehet, és még a szájhagyomány útján terjedő “bizonyítékok” is vegyesek. “Vannak, akik azt állítják, hogy a padló kemény felülete enyhíti a hátfájásukat, de fennáll a rizikó, hogy éppen ettől lesz még rosszabb az állapotuk” – idézi a szakembert a Men’s Health .

 

A közepesen kemény matrac segíthet

Szerinte hát- és derékfájás esetén a padlón alvás helyett inkább az ágyunk felületén érdemes változtatni. Egy 2015-ben készült felmérés alapján a vásárlói visszajelzések szerint a közepesen kemény matracok válhatnak be a legjobban a gerinctájéki fájdalmak esetén. Arra nincs pontos definíció, hogy egy közepesen kemény matracnak milyen követelményeknek kell megfelelnie – ezt a kifejezést a felmérésben részt vevő vásárlók használták. A dologban abszolút van logika, mivel a keményebb matrac (a puhával ellentétben) jobb gerinckiegyenlítést biztosít, ezáltal pedig javíthatja az alvás minőségét is, a kettő együtt pedig segíthet a hátfájás enyhítésében. A keményebb felületen, például padlón fekvés segíthet a tartásproblémákkal, isiásszal küzdőknek is, de ezt szintén nem támasztja alá semmilyen kutatás, inkább csak a szájhagyomány.

 

Nehéz megmondani, hogy a matrac keménysége az, ami segít enyhíteni a fájdalmat, vagy hogy a fájdalom azért enyhül, mert jobban alszunk. Annak mindenesetre van értelme, hogy keményebb felületre váltsunk, mivel ilyenkor többet mozgunk álmunkban, és nem maradunk egész éjszaka egyetlen pozícióban.

A földön alvás hátrányai

Foto:123rf.com

 

Fontos megjegyezni, hogy egyesek számára a padlón alvás súlyosbíthatja a hátfájást, különösen azok esetében, akik ízületi fájdalmakkal, arthritisszel küzdenek. Ilyenkor ugyanis a test egyes részeire fokozott nyomás helyeződhet, ami gátolhatja a keringést. Emellett, ha valakinek légzési problémái vannak, vagy esetleg allergiás, annak is jobb kerülnie a padlót, mert onnan sokkal több irritáló anyag kerülhet a légutaiba. Télen és hideg időben pedig a padlón alvás során megnő a kihűlés veszélye, ami megbetegedéshez vezethet, különösen ha valakinek egyébként is van valami olyan betegsége, amely a testhő csökkenésével jár – ilyen a vérszegénység, a pajzsmirigy-alulműködés vagy a cukorbetegség.

Árulkodó jelek alvásunk minőségéről – Te magadra ismersz?

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.