Az izületi gyulladás is okozhat trombózist?

A reumás ízületi gyulladás igencsak meg tudja keseríteni a benne szenvedő mindennapjait, hiszen az adott testrészek merevsége, láz, levertség és nagyfokú fájdalom kíséri.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elárulja, milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulnia, hogy megelőzhető legyen a nagyobb baj.

Trombózishoz vezethet a reumás ízületi gyulladás

Bár – főleg kezdeti stádiumban- eredményesen kezelhető, azonban kutatások szerint az állapot nagyban megnöveli a mélyvénás trombózis kockázatát. 


Egy kutatásban egy tajvani adatbázist használva 23.74 millió embert vizsgáltak, mely közül 29 238 küzdött reumás ízületi gyulladással. A tanulmányból kiderült, hogy náluk 3,36-szoros eséllyel alakult ki mélyvénás trombózis és 2,07-szeressel tüdőembólia. Az eredmény nem lepte meg a szakembereket, ugyanis már többször feltételezték, miszerint van némi összefüggés az artritisz és a vérrögképződés között. A Kínai Orvostudomány Egyetem munkatársai szerint az egész szervezetre kiterjedő gyulladás az oka a kialakuló trombózisnak, és ami a legmeglepőbb, hogy bár a betegség főleg az időseket érinti, az 50 év alattiakat 6-szor jobban fenyegeti ekkor a vérrögösödés!


„Az immobilitás – vagyis az, hogy az illető nem tudja mozgatni az adott testrészét- csak az egyik ok, ami növeli a trombózis esélyét. Számos egyéb tényező is húzódik a háttérben, mert az alvadási faktorok, a komplement rendszer és gyulladásban szereplő un. citokinek, interleukinek egymással hálózatosan összekapcsolva működnek. Így ma már az artériás trombózisokat is a gyulladás egyik speciális –steril – formájának fogjuk fel.”– mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Foto:123rf.com

Trombózisgyanúval forduljon orvoshoz

A mélyvénás trombózis életveszélyes állapot, mivel a leszakadó kisebb-nagyobb vérrögök a véráramba kerülve a tüdőbe kerülhetnek, embóliát okozva ezzel. Éppen ezért, ha a gyulladás miatt fokozottabban ki van téve a veszélynek, érdemes nagy figyelmet fordítani az olyan tünetekre, mint a láb dagadása, elszíneződése és fájdalma – bár vannak esetek, mikor semmilyen fájdalom nem jelentkezik-, hogy elkerülhető legyen a súlyosabb probléma.

A trombózissal kapcsolatban az emberek fejében az a kép él, hogy a lábakat érintő betegségről van szó. Ez azonban tévedés, hiszen az elzáródás kialakulhat olyan helyen is, amire először nem is számítanánk.

Karokban is lehet trombózis


Ilyenkor mindenképp szükséges szakorvos felkeresése, aki különböző vizsgálatokkal meghatározza a vérrög helyét és méretét, majd megakadályozza annak tüdőbe való jutását, és elősegíti a vénás keringés helyreállítását.
Továbbá amennyiben családjában már előfordult trombózis, reumás ízületi gyulladás esetén érdemes genetikai vizsgálaton is részt venni, hogy még inkább csökkenthető legyen a mélyvénás trombózis esélye. Ha ekkor genetikai hajlamot igazolnak, akkor különösen fontos a megelőzés, a megfelelő életmód, azonban ha már átesett trombózison, akkor mindenképp szükséges véralvadásgátló kezelés!

trombozis

Foto:123rf.com

Más a véralvadásgátló kezelés reumás ízületi gyulladáskor

„Ha valaki eleve egy trombózis miatt alvadásgátló cumarint szed, annak az ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott un. nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentőket/fájdalomcsillapítókat vagy nem lehet szedni, vagy a legnagyobb körültekintéssel, mert igen komoly és veszélyes vérzéseket okozó gyógyszerkölcsönhatásaik vannak. Az a beteg, akinek előbb volt az ízületi gyulladása és utána alakult ki a trombózisa, a bevezetett alvadásgátló terápiánál ugyanez a probléma, más a dózis is. Tehát ez a helyzet mindenképpen szakemberek közreműködését igényel! Hiszem, hogy minden egyes újonnan bevezetett alvadásgátló kezelésnél a figyelmeztetések legfontosabbika a gyulladáscsökkentőkkel/fájdalomcsillapítókkal/alkohollal való kölcsönhatások ismertetése a komoly vérzések elkerülése érdekében”- teszi hozzá prof. Blaskó György

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.