A kerékpározás megbetegíti a spermákat

A legtöbb testedzési forma csupán kis befolyással van a spermiumok egészségére, ám a legalább heti öt órát kerékpározó férfiaknak kevesebb és kevésbé aktív spermája van.

A versenysportolók körében végzett vizsgálatok eredményét a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban tették közzé a Bostoni Egyetem kutatói. Mint Lauren Wise kutatásvezető elmondta, a kutatás összefüggést talált a sportolóknál a kerékpározás és az ivarszervi, valamint húgyúti problémák és a gyengébb spermaminőség között.

Kétezer-kétszáz átlagos életvitelű férfi kikérdezése és vizsgálata alapján nem találtak a kutatók kapcsolatot a testedzés bármely formája és a sperma minősége között.

Fotó: 123rf.com

A rendszeresen nem sportoló férfiak huszonhárom százalékánál számoltak alacsony spermiumszámot, míg a hetente legalább öt órát kerékpározó férfiak harmincegy százalékánál jelentkezett a probléma.

A sokat kerékpározók negyven százalékánál kevés volt a mozgékony ondósejtek aránya, míg a másik csoportnál ez a gond csak huszonhét százalékban bukkant fel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.