A divatos, kigyúrt alak hajszolása kárt tehet a spermiumokban is

Az ideális férfi jelenleg az, aki kisportolt testtel rendelkezik, jóképű, sikeres, és persze rendelkezik azokkal a tradicionálisan szükséges adottságokkal, melyet a nők keresnek, köztük a termékenységgel.

Azonban a szépségideál hajszolása ez utóbbiban kárt tehet.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

L-arginin

Sokan még biztosan nem hallottak erről az anyagról, azok azonban, akik aktívan edzenek, formálják a testüket, és kidolgozzák az izmaikat, szinte biztosan. Az arginin ugyanis egy olyan, úgynevezett feltételesen esszenciális aminosav, melyet a szervezet ugyan képes előállítani, de csak bizonyos körülmények között. És hogy miért hallhattak róla az aktívan edzők? Mert jelentős szerepe van az izomépítésben és a szövetek regenerálásában.

De itt nem áll meg a hatásainak listája. Az arginin fő funkciója a nitrogén-oxid előállításának fokozása, amivel az erek tágulását segíti elő, így pedig természetesen szerepet játszik a potencia megtartásában, emellett pedig a hormonok, tápanyagok és az gázok keringésének elősegítésében is.

izom

De hogy jön ide a termékenység?

Az arginin szerepet játszik a fehérjeszintézisben, illetve a stressz hatásainak kivédésében is. Mindkét említett funkciója kiemelten fontos a spermiumok minőségének javításában és megőrzésében, ezen keresztül pedig komoly hatást gyakorol a termékenységre is – mondja Ratkó Tünde.

Az intenzív edzés, mely az álomalak eléréséhez szükséges sajnos az arginin szintjét csökkenti a szervezetben. Azok, akik rendszeresen és intenzíven edzenek, szinte biztosan az arginin pótlására szorulnak. Az ok nagyon egyszerű: az arginin szintézise csak megfelelő tápanyagellátottság mellett valósul meg. Az edzés pedig fokozott tápanyagbevitelt igényel, melyet csak akkor tudunk megfelelően megtenni, ha a tápanyagokat komplex formában pótoljuk.

Ez ma már csak nehezen megoldható a táplálkozással, nem véletlenül javasolják a szakemberek a vitaminkészítények használatát. Azonban a férfiak esetében is igaz, hogy a készítmény akkor hatásos, ha komplex, vagyis sok összetevős, melyek közül a lehető legtöbb szerves, biológiailag aktív kötéssel rendelkezik (-citrát és -glükonát kötési formák). Természetesen a készítménynek sok egyéb mellett L-arginint is tartalmaznia kell.

hasizomgyakorlat

 

Mi van, ha nincs?

Az argininhiány létező állapot de sajnos közvetlenül semmi sem utal rá. Azonban tudjuk, hogy bizonyos betegségek kezelésében az argininnak fontos szerepe van. Ilyenek a magasvérnyomás, a meddőség, a szív és érrendszeri gondok, a koncentrációs zavarok, vagy éppen az impotencia.

Az arginin hasznosulását segítik a szénhidrátok, így érdemes olyan étrendet követni, melyben ezekből sincsen hiány. Az l-arginin hatásai miatt egyes esetekben a túlzott bevitele (például több arginin tartalmú készítmény egyidejű szedése) ellenjavallt. Ilyen lehet a májbetegég a vesebetegségek, vagy a cukorbetegség, de figyelni kell a bevitelre herpesz esetén is.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index