8 tipp a sportsérülések megelőzéséhez

Közismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem.

Miért sérülünk meg?
Egy amerikai intézet szerint a leggyakoribb sportsérülések jórészt a balesetek, a nem megfelelő tréning, és a rossz felszerelés miatt következnek be, bár az is jellemző, hogy a sportolók nem melegítenek be, illetve nem jól mérik fel az edzettségüket. Az is előfordul, hogy egyfajta rosszul értelmezett teljesítménykényszer miatt a nem rendszeresen edzők túlterhelik magukat és úgy vélik, néhány hét alatt ledobhatják a felesleget, lefuthatják a maratoni távot. Az így bekövetkező leggyakoribb sportsérülések a rándulások, húzódások, törések, ficamok, izom-, térd- és Achilles-ín sérülések.

Az egyensúly a lényeg
A megelőzés egyik alapköve a test egyensúlyának megtalálása, kifejlesztése kellene, hogy legyen – hangsúlyozza Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos. – Tudnunk kell, hogy minden egyes mozdulatunknál legalább két izomcsoport és ízületek is nyúlnak vagy éppen ellentétes mozgást végeznek. Az egyik legkiegyensúlyozatlanabb régió a hát alsó szakasza. Sokan nagy hangsúlyt fektetnek a hasizmaik erősítésére és elhanyagolják a derék körüli izmok edzését.

A vállsérülések pedig gyakran amiatt következnek be, hogy miközben – különösen a  férfiak – hatalmas súlyokkal végeznek fekvenyomást, elhanyagolják a hát felső részének és a hátsó deltoidizmoknak az edzését. Dr. Dobos szerint a legfontosabb, hogy csak megfontoltan, jól felépítetten vágjunk bele az edzésekbe, jól mérjük fel képességeinket, és komolyabb sérülés vagy fájdalom esetén ne halogassuk az orvosi vizitet!

futas1

8 tipp a megelőzéshez

  • Pihenés: Bármennyire is szeretnénk formába lendülni, hetente legalább egy-két napot hagyni kell a regenerációra.
  • Szünetek: Az egyes gyakorlatok vagy éppen a játék során is fontos szünetet tartani, ez csökkenti a fáradást, a sérülésveszélyt.
  • Felszerelés: Minden sportot a megfelelő ruházatban, cipőben, védőfelszerelésben kell végezni! Mindazonáltal ezek birtokában is óvatosnak kell maradni, a legjobb térdvédő sem véd meg a veszélyes esésektől, rúgásoktól, sérülésektől.
  • Folyadék: Az edzés előtt, alatt és után is óvakodni kell a túlmelegedéstől és a dehidratációtól. Komoly megterheléskor ajánlottak az izotóniás sportitalok, de a víz is tökéletesen megfelel.
  • Izomerő: Fontos, hogy fokozatosan növeljük az izmok erejét, hiszen az erős izmok sok sérülést képesek megakadályozni.
  • Hajlékonyság:A nyújtás elengedhetetlen edzés előtt és után. A hajlékonyság képességét érdemes lassan kifejleszteni – az egyéni adottságokon belül.
  • Technika: Minden sportágban érdemes edző segítségét kérni, legalább addig, amíg meg nem tanuljuk az egyes mozgáselemek megfelelő végrehajtását.
  • Józanság: Ha versenysportot vagy győzelemre menő csapatsportot űzünk, ne a feltétlen győzelem legyen a cél, inkább a kemény munka és a játék öröme. Sokan sérültek már meg az erőn felüli terhelés miatt.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.