21 nap mozgás – tartson ki!

A dietetikus szerint 80 százalékban az étkezésen múlik a siker, 20 százalékban pedig a mozgás hozza meg.

Katus Attila úgy látja, hogy mindkettő egyenlő arányban, egyformán fontos, hiszen mindenkinél más és más az elhízás oka.

150 perc mozgás

A hirado.hu olvasóinak negyede csak a mozgásban hisz. Azt mindannyian tudjuk, hogy sikeres fogyás nincs mozgás nélkül. A szakemberek véleménye azonban megoszlik arról, hogy a fogyás mennyiben írható a mozgás és mennyiben az étkezés számlájára.

A dietetikus szerint hetente legalább 150 perc mozgásra van szükség a fogyáshoz. Az azonban nem mindegy, hogyan mozgunk. Katus Attila szerint amikor fekszünk vagy ülünk, akkor is zsírt égetünk, mivel a zsír lassan felhasználható energia. A hirtelen nagy teljesítményhez viszont a szénhidrát-készletünkből használ a szervezet, így az alacsony és közepes intenzitású mozgással kevesebb kalóriát, de több zsírt éget a szervezet, míg magas intenzitásúnál kevesebb zsírt – az oxigén hiánya miatt –, de összességében több kalóriát.

Foto:123rf.com

Ha valaki nem kezdő, vagy nincs túlzottan nagy túlsúlya, sérülése vagy betegsége, akkor Katus Attila szerint törekedni kell az intenzív kardióedzésre az alacsonyabb intenzitású zsírégető edzések helyett. Hogy mit jelent az, hogy intenzív? Azt, amikor küzd az ember és kihozza magából a maximumot. Ezzel az edzésmódszerrel jobb eredményeket lehet elérni az alakunk formálásában, a testzsír csökkentésében, a fizikai képességünk fejlesztésében és az egészségünk megőrzésében.

Lépcsőzzünk naponta az irodában, álljunk meg kicsit messzebb a bolttól, vigyük el sétáltatni a kutyát – mindez valóban elég lenne?

Testmozgás: már a 2 perces is sokat számít?

Időtartamát tekintve érdemes lenne hetente 3 alkalommal minimum 20 perces kardióedzést tartani, amit heti 2 alkalommal érdemes kiegészíteni az egész testre kiterjedő erősítő gyakorlatokkal.

Jobban hízik, aki nem alszik eleget

Nincs fogyás megfelelő folyadékfogyasztás és kiegyensúlyozott alvás nélkül. A kialvatlan ember jobban hízik, mint az, aki átalussza az éjszakát. Ennek hátterében hormonális változások és a fáradtság okozta gyengébb akaraterő áll. Aki fáradt vagy nyomott, az mozgás helyett inkább a kanapéban ülve tölti az idejét egy krémessel vigasztalódva, vagyis megváltozik mind a sporthoz, mind az ételkehez való viszonya.

20 kilónként 1 liter víz

A vízfogyasztást is komolyan kell venni. Katus szerint 20 kilogrammonként javasolt egy liter víz fogyasztása, azaz egy 80 kilós embernek napi 4 liter vizet érdemes inni. Nagyon fontos, hogy aki fogyni szeretne, az reggel 1-2 pohár vízzel indítsa a napját és ne a kávéhoz nyúljon elsőként.

Női probléma – a mellek és az arc is megsínyli a fogyást

Van hely, ahova könnyen hízunk, viszont nehezen fogyunk. Nőknél gyakori probléma, hogy a fogyás először a melleken és az arcon látszódik meg. Katus Attila szerint is így van ez, bár vannak szerencsés, jó genetikával megáldott emberek, akiknél ez nem jelent gondot, de ők vannak kevesebben. Fontos azt tudni, hogy a zsírégetés nem lokális dolog. Attól, hogy valaki csak hasizomgyakorlatot végez, nem fog lefogyni.

„Mindenki másképp fogy, de meg kell találni egy arányt. Lehet, hogy le kell mondani a nagyon lapos és nagyon izmos hasról, hogy az arcunk ne legyen beesett és ráncos. Ezt a kompromisszumot mindenkinek magának kell megtalálni” – közölte az életmód-tanácsadó.

A zsírégetés fokozásához vannak különféle készítmények. A szakemberek szerint mielőtt bárki belekezdene valami nagy hatást ígérő készítmény szedésébe, előtte mindenképpen konzultáljon orvosával és dietetikusával.

Egy fröccsöt még a fogyókúrázó is ihat

Minden jel szerint itt a tavasz és sorra kinyitnak majd a szórakozóhelyek napos teraszai. Ilyenkor többen a barátaikkal is beülnek egy-egy helyre, ahol szívesen fogyasztanának el egy italt, de az alkohol köztudottan hizlal. Katus Attila azt tanácsolja, hogy a cukorszirupos koktélokat és az édes, gyógynövényes röviditalokat mindenképpen kerülni kell. Egy fogyókúrázónak a legjobb választás a fröccs lehet, száraz borból és sok-sok szódával.

Foto:pixabay.com

21 nap és minden könnyebb lesz

Többeknek a csokoládéról való lemondás okoz gondot egy kúránál. A rossz hír az, hogy 21 nap alatt bármitől függővé tudunk válni, a cigitől éppúgy, mint a csokitól. Jó hír viszont, hogy a 21 nap elegendő ahhoz is, hogy rászokjunk a mozgásra vagy épp a zabkására – higgyék el, az is lehet finom – a napi 1-2 tábla csoki helyett.

Amennyiben valaki megőrül a 10. napon egy kis édességért, az inkább a zsírszegény, a tejet, tejtermékeket, gyümölcsöket tartalmazó édességek irányába menjen el, és ne egy tábla csokit faljon fel. Sós rágcsálnivaló esetén érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült zöldfűszeres termékeket választani a sósak helyett.

egeszseges eletmod, mozgas

Foto:123rf.com

Rossz lesz az eleje… de utána jön a siker!

A fogyókúrázóknak érdemes dietetikushoz fordulniuk, akivel át tudják beszélni az alapokat, és segít a helyes étrend összeállításában. A helyes étrend összeállításához gyakorlati segítséget nyújthat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összeállítása.

A kúra vagy életmódváltás első pár hete nehéz lesz, de 3 hét után minden könnyebbé válik. Nagyon fontos! Sikeres diéta nem létezik komoly elhatározás nélkül. Ha nincs elszántság, hamar feladja az ember. A mélypontok elkerülhetetlenek, de egy segítő, legyen az társ vagy szakember segítséget nyújthat az úton.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.