Testmozgás: már a 2 perces is sokat számít?

Elég, ha lépcsőzünk naponta?

Lépcsőzzünk naponta az irodában, álljunk meg kicsit messzebb a bolttól, vigyük el sétáltatni a kutyát – mindez valóban elég lenne?

Szakértők szerint a napi 2 perces testmozgás már elegendő az egészséghez – legalábbis az amerikai előírások szerint.

Ha napi szinten szeretnénk elegendő mennyiséget mozogni, az új amerikai előírások szerint ezt 2 perces sétával is megtehetjük. A fizikai aktivitás bármely foka számít – s jelentős előnyökkel jár azonnali, valamint hosszútávú egészségünkre nézve – áll a U.S. Physical Activity Guidelines for Americans új kiadásában.

A korábbi irányelvek szerint a fizikai aktivitás csak akkor elegendő, ha minimum 10 percig vagy ennél több ideig tart – s ebbe nem számít bele egy ember napi tevékenységeinek sora.

Kutatások azonban most arra mutattak rá, hogy bármilyen kis mennyiségű aktivitás nagymértékben hozzájárul az ember egészségéhez. Mindezt Chicagóban, az Amerikai Szív Szövetség legutóbbi éves találkozóján mondták ki.

„A fizikai aktivitás azt jelenti, hogy találjunk bármilyen lehetőséget a nap folyamán, mely hozzáadódik a mozgáshoz, s ezzel az egészséges mindennapokhoz” – szögezte le Brett Giroir, az USA egészségügyi és humánügyi szolgálatának (HHS) egészségügyi helyettes titkára, aki hozzátette: az inaktivitás, vagyis a testmozgás hiánya az amerikai halálesetek 10 százalékáért felelős. „Vagyis, ha az inaktív embereknek csak 25 százalékát rá tudjuk venni arra, hogy megfeleljen az ajánlásoknak, csaknem 75 ezer elhalálozást előzhetünk meg az Egyesült Államokban” – vélekedett.

Jelenleg Amerikában csupán a férfiak 26 százaléka, a nők 19- és a tinédzserek 20 százaléka végzi el a javasolt testmozgást heti szinten – áll a HHS jelentésében.

„Mindennek egészségügyi és gazdasági következményei vannak a nemzetre nézve – 117 milliárd dollár éves egészségügyi költséggel jár, ami az iránymutatásokban javasolt aerob testmozgás elmulasztásának tulajdonítható” – mondta el Brett Giroir.

A testmozgásról szóló iránymutatások első változata egyébként 2008-ban jelent meg.

Az új kiadvány kiemeli a testmozgás rövid és hosszútávú előnyeinek széles skáláját.

Kitér például arra, hogy csupán egyetlen testmozgásos alkalom élesíti az elmét, csökkenti a szorongást és a vérnyomást, javítja az alvást, erősíti a test képességét arra, hogy a vércukrot energiává alakítsa.

A gyakori fizikai aktivitás javíthatja az agy egészségét, mérsékeli 8 különféle rákos megbetegedés kialakulásának esélyét, valamint a túlsúly valószínűségét.

A rendszeres testmozgás olyan krónikus állapotokon segít, mint az osteoarthritis, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szorongás és a depresszió.

Segítséget jelent olyan agyi funkció problémák esetén, mint a demencia, a szklerózis multiplex, a figyelemhiányos hiperaktivitás és a Parkinson kór.

Dr. Eileen Handberg, a Floridai Egyetem szív- és érrendszer specialista professzora elmondta: ez a legolcsóbb „felírt gyógyszer” a világon, mégis számos ember nem él a lehetőséggel.

A heti javasolt testmozgás mennyiség egyébként ugyanaz maradt: felnőttek számára 150-300 perc közepes-intenzív tempójú mozgás, vagy 75-150 perc komolyabb tempójú, izomerősítő gyakorlatokkal kombinálva legalább 2 napig.

Meglepő, de a keleti mozgásforma egy sor előnnyel jár. Nézzük a négy legfontosabbat.

Megmutatjuk melyik a legegészségesebb mozgás- nőknek

A közepes tempójú mozgás például a gyorsgyaloglás, a tánc, a vízi aerobik vagy akár a kertészkedésen belül a gyomok kihúzása – míg az erőteljesebb a futás, úszás, biciklizés, aerobik tánc vagy a kapálás a kertben.

A gyermekeknek 5 éves kortól szükségük van a mozgásra, legalább napi 3 órában, 6-17 éves kor között minimum 60 perc közepes-intentív tempójú mozgás kell nekik.

A terhes vagy szoptató anyáknak hetente legalább 150 perc közepes tempójú-intenzív mozgás javasolt. Az idősebb felnőtteknek pedig azt ajánlják a szakértők: keverjék egymással az egyensúly-tréninget, az aerob-típusú és izomerősítő edzést.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.