Világszerte legyőzhető a rák HPV vakcina segítségével?

Az oltás meggyőző

A HPV oltás-programok jelentősen csökkentik a humán papillomavírus-fertőzést és a rákot megelőző nyálkahártya-elváltozásokat – áll egy új globális jelentésben.

Nagymértékben mérsékeli a HPV-vakcina a humán papillomavírus okozta fertőzést és a rákos elváltozásokat a méhnyálkahártya esetében – állapította meg egy globális jelentés. A vakcina véd a HPV törzsek ellen, amelyek a méhnyakrák többségét okozzák.

A kutatók 65 tanulmányt elemeztek, melyek 14, magas jövedelmű ország több mint 60 millió emberéről tartalmaztak 8 év során gyűjtött adatokat. Felfedezték, hogy jelentős csökkentés következett be a HPV két típusánál a vakcina beadását követően – azoknál a típusoknál, amelyek a méhnyakrák 70 százalékát okozzák. Ezek a HPV 16 és HPV 18.

Kiderült az is, hogy a lányok körében 83 százalékos csökkenés történt a 13-19 éves korosztályban, s 66 százalékos növekedés azon nők körében, akik korai húszas éveikben jártak, 5-8 évvel a vakcina felvétele után. 54 százalékos volt a mérséklődés három másik HPV-típusnál is, a 31-es, 33-as és 45-ös jelzésű esetében, a tinédzserlányok körében. A kutatók azt is felfedezték, hogy jelentős a csökkenés a méhnyakrákot megelőző rákos elváltozások terén: 51 százalékos volt a 15-19 éves és 31 százalékos a 20-24 éves korosztályban.

Lényegesen kevesebb volt a vakcina felvételét követően a nemi szerveken kialakuló szemölcsök száma is. 67 százalékkal mérséklődött a 15-19 éves korosztályban, s 48 százalékkal csökkent a fiúknál, ugyanezen korosztály esetében. A 20-24 éves nőknél 54 százalékkal volt kisebb, a férfiaknál 32 százalékkal, míg a 25-28 éves hölgyek körében 31 százalékkal csökkent a szemölcsök előfordulása.

Azt tapasztaltuk, hogy a magas vakcinázási lefedettségű, többkorú csoportok (azaz különböző korosztályok) nagyobb hatással vannak az állományra” – fejtette ki Melanie Drolet tanulmányvezető egy sajtóközleményben. Ő a kanadai CHU de Quebec-Laval Egyetemi Kutatóközpont vezető kutatómunkatársa.

Mint hozzátette, az eredmények megerősítik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új javaslatát, amely a 9–14 éves lányok több korcsoportjainak vakcinázását ajánlja.

„A méhnyakrák megszüntetésére irányuló intézkedések számos országban lehetségesek, ha el tudjuk érni a megfelelő vakcinázási lefedettséget” – fogalmazott a tanulmány másik szerzője, Marc Brisson, a Quebec-i Cheminben levő Laval Egyetem kutatója.

A kutatók egyébként megjegyezték, hogy az alacsony és a közepes jövedelmű országokból hiányoznak az adatok – noha ezekben még magasabb is a méhnyakrák-esetek száma, mint a magasabb jövedelműekben. Immunizációs program keretében legalább 115 országnak és régiónak áll rendelkezésére a HPV vakcina, s közel 40 alacsony- és közepes jövedelműben 2021-ig elérik ezt a szintet.

Silvia de Sanjos, a PATH USA munkatársa nyomon követte a tanulmányt, s kiemelte: annak segítenie kell a világszerte alkalmazott HPV-vakcina elterjedésében, szembe kell néznie olyan kihívásokkal, mint a költségek, versengő költségvetési prioritások, a figyelem hiánya a vakcina iránt vagy a vakcinára való rezisztencia. A tanulmányt a The Lancet folyóirat közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php