HPV és szoptatás: táplálhatják-e anyatejjel a betegek babájukat?

Nem okoz gondot a humán papillomavírus?

A HPV vírus szexuális úton terjedő betegség, melyre jelenleg nincs gyógymód, csak kezelések. Aki megkapta a kórt, jogosan merülhet fel benne: újdonsült anyaként nem jelent-e veszélyt gyermeke számára a szoptatás.

A humán papillomavírus vagy HPV szexuális úton terjedő, fertőző betegség, melyet számos rák típussal, beleértve a méhnyakrákkal és a torokrákkal is összefüggésbe hoztak már. Azok az anyák, akik betegségük mellett szültek gyermeket, aggódhatnak a szoptatás miatt – vajon veszélyt jelent-e a baba számára a kór jelenléte az anya szervezetében.

A legtöbb HPV-vel fertőzött nő számára alapvetően biztonságos a szoptatás – annak előnyei túlszárnyalják a lehetséges kockázatokat. A HPV vírus sok esetben nem okoz súlyos tüneteket a fertőzött személynél. Ugyanakkor bizonyos törzsei egyes rákfajták rizikófaktorai lehetnek. A HPV felelős a méhnyakrákok és anális rákok 90 százalékáért, a hüvely- és a szeméremajkak daganatos megbetegedéseinek 70 százalékáért, valamint a péniszrákok 60 százalékáért. A kockázatok ellenére hivatalos szervezetek kiálltak a szoptatás fontossága mellett – a HPV-vel küzdő anyáknak sem kell nemet mondaniuk a szoptatásra, kivéve, ha HIV-vírussal fertőzöttek vagy speciális gyógyszereket használnak.

A humán papillomavírus meglehetősen gyakori – talán ez is az oka annak, hogy a szoptatás nem tiltott. Egy 2016-os tanulmány szerint a terhes nők 45 százalékának volt HPV-fertőzése. Annak kapcsán, átvihető-e a babákra a HPV-vírus a szoptatással, igen kevés kutatás született. A létező kevés tanulmány szerint ennek kockázata alacsony. S még ha a kutatások azt is mutatják, hogy az anyatejjel átadható a vírus, ok-okozati összefüggés nem mutatható ki a szoptatás során szervezetbe kerül anyatej és egy később kifejlődött rák között. A HPV vírusnak nem minden törzse növeli a daganatos betegségek esélyét – a kutatások jellemzően a magas kockázatú HPV-törzseket vizsgálták, vagy azokat, melyekről tudni, hogy rákot okoznak

Fotó: 123rf.com

Egy 2011-es tanulmány készített vizsgálatot az anyatejben levő HPV, illetve a HPV-pozitív anyák gyermekekre történő vírusátadását illetően. A kutatók 80 anyatej-mintát értékeltek, valamint a gyermekeket is tesztelték. Magas kockázatú HPV-törzs két mintában volt jelen, ám azoknál a kislányoknál és kisfiúknál, akik ki voltak téve az adott anyatejnek, nem fedeztek fel HPV-vírust. Vagyis, az eredmények szerint igen kevés nőnél fordul elő, hogy a vírust az anyatejbe továbbadják, annak kockázata pedig, hogy a gyermekek ebből kapják el a HPV-vírust, extrém mértékben kicsi. A humán papillomavírus ellen ma sincs gyógymód – de hatékony kezelések elérhetők, amennyiben a vírus tüneteket okoz. A legtöbb fertőzött ember nem mutat jeleket, vagy ha igen, azok maguktól elmúlnak. Amennyiben a betegség genitális szemölcsöket okoz, az orvos fel tud írni rá kezelést.

A szex közbeni védekezés sem tökéletesen biztos módja annak, hogy a HPV-t elkerüljük – a leginkább meggyőző óvó intézkedés a HPV elleni vakcina felvétele.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.