Rákellenes Világnap – Szájüregi rák

Szájüregi rosszindulatú daganatot hazánkban évente mintegy 1500 embernél diagnosztizálnak.

Sajnos azonban nemcsak maga a tumor, de az akár sikeres daganat terápia is tartogat veszélyeket – a sugárkezelés hatására ugyanis fontos szövetek halnak el, így a páciens akár az állkapcsát is elveszítheti.

„A szájüregi ráknak sajnos elég rossz a gyógyulási aránya – a betegek maximum 25%-a tekinthető gyógyultnak. Természetesen a felépülés sok mindentől függ – mennyire sikerült jól az operáció, vannak-e áttétek, hogy reagál a sugárterápiára a rákos szövet” – mondja dr Csáki Gábor, a HM Egészségügyi Központ (Honvédkórház) arc, állcsont és szájsebész szakorvosa.

A gyógyítás során elsőszámú cél a daganatos sejtek megszüntetése – műtéti, kemo- vagy sugárterápiás módszerrel. A daganatos sejtekkel együtt azonban sajnos a szervezet gyorsabban osztódó sejtjei (pl. ivarmirigyekben, a csontvelőben, a bél hámrétegében) is érzékenyen reagálnak a sugárterápiára. A kezelés mellékhatásaként súlyosabb esetben szöveti fekély, vérzés, elhalás is felléphetnek.

Ezen kívül a szervezet természetes ellenállóképessége is jelentősen lecsökken, így már egy fogászati beavatkozás is jelentős kockázattal jár – a szájüregi rákban szenvedő pácienseket nagyon elővigyázatosan kell kezelni. Hiszen ha nem megfelelően húznak ki például egy fogat, a baktériumok könnyen megtelepedhetnek a sebben, eljutnak a csontig, ami akár el is halhat.

fogvizsgalat

Fél évvel ezelőtt került hozzám egy olyan beteg, akinek sajnos szakszerűtlenül húzták ki a fogát. Ennek következményeként veszélybe került az állkapcsa, és nagyon nagy esély volt rá, hogy elhal a csont rövid időn belül. Az állkapocs pedig alapvető fontosságú – nélküle ugyanis nincs a nyelvnek támasztéka, se nyelni, se beszélni, se lélegezni nem tud normálisan a beteg – mondja Dr. Csáki Gábor.

„Külföldi tapasztalatok alapján a beteget hiperbár oxigénterápiára küldtem, hogy megmentsük az állkapcsát. Azóta rengeteget javult az állapota az oxigénterápiának köszönhetően. Persze az is fontos, hogy a beteg továbbra is odafigyeljen a szájhigiéniára.”

A sugárkezelés mellékhatásként jelentkező szöveti roncsolódás gyorsabb és teljesebb regenerációjához ajánlott a hiperbár oxigénterápia alkalmazása.

A csontszövet tipikusan a rosszul oxigenizált szövet típusok közé tartozik, ezért lassan gyógyul. A hiperbár oxigénterápiával eljuttatott oxigén fokozza az egészséges csontsejtek osztódását, csökkenti az ödémát és a gyulladást és segíti a hajszálerek újraképződését.

„A hiperbár oxigénterápia rengeteg sugárkezelésen átesett, szájfekéllyel küzdő, vagy keringési zavar okozta gyulladásban, például csontvelőgyulladásban szenvedő betegen tudna segíteni, hiszen a probléma eredetét szüntetné meg: az elégtelen vérkeringést” – mondja Dr. Csáki Gábor.

________________________________________________________________________________

rakellenesligalogo HCWELTH2

Forrás: