Állkapocs ízület

A lakosság közel 70%-a szenved valamilyen fokú állkapocs izületi problémától, bár erről sokszor nem is tud.

"Csupán" reggel fáradtan ébred, fáj a nyaka, háta, zsibbad a karja, görcsösek a rágóizmai. Ilyen tünetek esetén fenn áll a gyanú rágóizületi diszfunkció jelenlétére. A helyes diagnózis azonban egyszerű fogorvosi vizsgálattal nem állítható fel, csak a gnatológiában is járatos szakember vizsgálata alapján lehet meghatározni a szükséges beavatkozásokat.

Rendelőnk kiemelt hangsúlyt fektet az állkapocs izületi panaszok gyógyítására illetve kialakulásuk megelőzésére.? Orvosaink az un. komprehenziv helyreállítás hívei, ami azt jelenti, hogy a fogazatot, állkapocsizületet és rágóizmokat egységes egészként vizsgálják és ennek megfelelően alakítják ki a kezelési tervet is.

Bodrogi doktor a floridai Dawson Academy for Advanced Dentistry curriculumának résztvevője és ezen protokoll alapján képzi kollégáit is. ?A megelőzés lehetősége fogorvosi oldalról a helyes izületi pozíciónak megfelelő restaurációk készítésével biztosított. Ennek eszközei az un. arcív, mellyel a felső állcsont megfelelő helyzetét rögzítjük, illetve az un. egyéni értékre programozható artikulátor, melyben a labor a páciensével szinte azonos izületi mozgások mellett tudja elkészíteni a pótlást.9716E módszerrel ugyan időigényesebben, de reményeink szerint magasabb használati értékű restaurációk készülhetnek, ahol a funkció és esztétika harmoniája a célunk. És ez biztosítja a hosszú távú tartósságot is!!!

Amennyiben már van panaszt okozó elváltozás az izületben, lehetőségünk van un. axiográfiával és támasztócsapos regisztrációval a helyes pozíciót meghatározni és ez alapján egy kezelési tervet felállítani páciensünknek.

A lehetőségek ilyenkor: új, a jó pozíciónak megfelelő pótlások készítésétől a fogak/tömések rágófelszíni becsiszolásán keresztül a sínterápiáig terjednek.

Rendelőnk Magyarországon az elsők között kezdte alkalmazni az un. Nti-rendszert, mely tulajdonképpen egy miniatürizált harapásemelő sín.

Segítségével megakadályozható az éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás, mely komoly izületi fájdalmakkal és a kipihentség hiányával is járhat.

Forrás: