Mellerák és 40-es nők – Életeket menthet a mammográfia

Kevés, akinél hamis eredmény születik

Noha a mammográfia időzítését illetően máig zajlanak viták, egy új brit tanulmány rámutatott: a 40-49 év közötti nők mellrák-szűrése valóban életeket menthet, a túldiagnosztizálás esélye igen csekély.

Bár a mammográfia kapcsán máig folynak a viták – arról, mikortól a legcélszerűbb végeztetni a vizsgálatokat -, egy új brit tanulmány most arra hívja fel a figyelmet, hogy a 40 és 49 éves közötti korosztályban a mellrák-szűrés mammográfia segítségével életeket ment, s csupán igen kevés esetben fordul elő túldiagnosztizálás.

„Ez egy igen hosszútávú nyomonkövetéses vizsgálat, mely megerősíti, hogy az 50 év alatti hölgyek szűrése életeket menthet” – mondta el Stephen Duffy, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója. – “Az előnyei elsősorban az utóbbi 10 évben tapasztalhatóak, ám a halálozás csökkenése hosszú távon továbbra is fennmarad: 1000 vizsgált nő esetében körülbelül 1 életet megmentenek.”

A felfedezéseket a kutatók most hozzáadták egy jelentős adatállományhoz, amely eltérő irányelveket támasztott alá az emlőrák szűrésére vonatkozóan az Egyesült Államokban és az egész világon. Amerikában például jelenleg csak 50 év felett javasolják a gyakori mammográfiát, 45-54 éves kor között éves vizsgálatot ajánlanak.

Stephen Duffy csoportja az angliai Mellrák Szűrés Kísérlet adatait is megvizsgálta, amely az idősebb nőkre vonatkozott.  1990 és 1997 között több mint 160 ezer, 39-41 év közötti hölgyet választottak ki véletlenszerűen, hogy végeztessenek évente mammográfia-vizsgálatot, vagy várjanak 50 éves korukig ezzel – ahogyan egyébként a brit kormány iránymutatása javasolja.

A 23 éves nyomonkövetési adatokra támaszkodva a kutatók rávilágítottak, hogy a 40–49 közötti szűrővizsgálat a mellrák okozta halálesetek 25 százalékos csökkenését eredményezte az első 10 évben. Mi több, a túldiagnosztizált rákok aránya nem növeli ezek arányát, ha a mellrák mammográfia-vizsgálattal történő szűrését 50 évesen vagy ennél idősebb korban végzik.

“A technológia terén bekövetkezett fejlődés azt is jelenti, hogy a korábbi diagnózis még előnyösebb lehet manapság” – jegyezte meg Stephen Duffy, aki elmondta: napjainkban részletesebben és jobb felszerelésekkel szűrnek, mint 1990-ben – amikor az említett szűréseket végezték -, vagyis az előnyök még sokkal nagyobbak lehetnek, mint ahogyan azt ez a tanulmány láttatja. Két amerikai szakértő egyetért azzal, hogy a mammográfia mielőbb szükséges.

“A múltban számos más tanulmány hasonló eredményeket hozott” – hangsúlyozta dr. Alice Police, a Sleepy Hollow-i Northwell Egészségügyi Rák Intézet mellrák-műtéteket vezető orvosa. Hozzátette: az új tanulmány ismét emlékeztet bennünket arra, hogy a legjobb fegyver az emlőrák ellen a korai mammográfia.

Dr. Kristin Byrne, aki az emlőleképezéseket irányítja a New York-i Lenox Hill Kórházban, ugyancsak megjegyezte: az új tanulmány kihangsúlyozta, hogy életeket menthet a 40-es években elkezdett szűrés.

„Különösen egy ilyen fiatal korban nagyon fontos, hogy a tumort még apró méretűként vegyék észre, amikor nem terjedt át egyéb szervekre és helyekre a testben” – mondta.

Byrne hozzáttete: a legtöbb nőnél, akinek mellrákja lesz (75-85 százalék) nincsenek ismert kockázati tényezők. Ezért is nagyon lényeges az időben elkezdett mammográfia szűrés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php