Mellrák: miért olyan fontos a mellvizsgálat?

A mellrákot számos esetben maga a páciens fedezi fel

Megtalálni a tumort, mielőtt az a test más részeire is átterjedt, élet és halál közötti különbséget jelenthet. Számos daganatot a nők maguk fedeznek fel. Hogyan tegyünk mellvizsgálat segítségével a mellrák ellen?

A hölgyek gyakran elfeledkeznek róla, vagy úgy gondolják, elég, ha a nőgyógyász megvizsgálja őket – ám csak évente egy-kétszer mennek el hozzá.

A daganat időben történő felfedezése élet és halál közötti különbséget jelent. Ha ugyanis még nem terjedt át a szervezet más részeire, nagy esély van a gyógyulásra.

A mellrákok többségét maguk a páciensek veszik észre – mellvizsgálat útján. Aki figyelmesen nézi a testét, felfedezi a változást – avagy a gyanús csomót a mellben – és lépéselőnyben van. S bár szakemberek szerint a havonta végzett mellvizsgálat kevésbé hatékony, mint azt elsőre gondolták, s azt már nem hangsúlyozzák annyira, a mellek szemrevételezése segít abban, hogy meg tudjuk különböztetni, mi számít normálisnak a testünkön és mi nem.

Mikor kezdjük a mellvizsgálatot?

Érdemes már a 20-as években elkezdeni a mellvizsgálat végzését. Így idejekorán megtanuljuk, milyen a normális mellszövet – ám sosem késő elkezdeni. Még ha gyakran ellenőrizzük is a kebleket, fontos, hogy nőgyógyász évi egy-két alkalommal megvizsgálja őket.

Mikor a legcélszerűbb a mellvizsgálat végzése?

Minden hónapban ugyanakkor érdemes az önvizsgálatot elvégezni. A legjobb pár nappal menstruáció után, ilyenkor ugyanis a mellek a legkevésbé érzékenyek vagy duzzadtak. Ha már nem menstruálunk, válasszunk egy napot, amelyet könnyű megjegyezni és minden hónapban ekkor végezzük a mellvizsgálatot.

Hogyan történjen a mellvizsgálat?

Sok nő azért ódzkodik a saját keblei ellenőrzésétől, mert nem igazán tudja, mit keressen. A rosszindulatú daganat általában szilárd, diszkrét és mozdulatlan. Számos daganat ugyanakkor nem felel meg ennek a leírásnak, így ha bármi gyanúsat találunk, fontos megnézetni orvossal. Azt sem árt tudni, hogy ha a mammográfia eredménye normális, mégis csomót találunk, meg kell vizsgáltatni, mert nem mindet mutatja ki a mammográfia.

Hogyan végezzük a mellvizsgálatot?

1.Álljunk a tükör előtt, karunkat engedjük le két oldalunkon. Nézzük meg először, szabad szemmel látunk-e bármilyen változást a formák, méretek, a mell bőre tekintetében, beleértve gödröcskéket vagy pikkelyes foltokat. Figyeljük a váladékozást is. A véres váladék azonnal orvosért kiált.

2.Kulcsoljuk össze kezünket a fejünk mögött, s nézzük meg újra, látunk-e változást a forma, méret, a mellek kontúrja terén. Tegyük a kezünket csípőnkre és így is nézzük meg, a könyököket enyhén a tükör felé közelítve, a vállakat előrenyomva.

3.Feküdjünk hátunkra, így ugyanis mindkét mellhez jobban hozzáférünk. A fekvés a kebleket egyenletesebben eloszlatja, megkönnyítve ezzel a szövetek rendellenességeinek észrevételét.

A bal kezet tegyük a fej mögé, majd a jobb kéz három ujjával tapogassuk végig a bal mell bőrét. A mozdulatok legyenek körkörösek, egymást átfedők és kicsik. Közvetlenül a bal kulcscsont alatt,  nyomjuk az ujjakat negyed méretű kis területre. Különféle nyomások alkalmazásával észrevehető a felületen és a mély szövetekben is, vannak-e olyan darabok, melyek bármilyen módon különböznek a mell általános megjelenésétől. A kezünket ezután fel- és lefelé irányuló mozdulatokkal is mozgassuk. Cseréljünk kezet és végezzük el a mellvizsgálatot a másik oldalon is.

csomo a mellben

Mit tegyünk, ha változást találtunk a mellben?

Normális, hogy a keblekben vannak némi csomók, ahogyan az is, hogy az egyik nagyobb, mint a másik. Ahhoz, hogy minden gyanúsat észleljünk, ideális lenne ismernünk a mell minden részét. A gyanús csomókat különösen nehéz megkülönböztetni, ha a mellekben fibrómák (rostdaganatok) vagy ciszták vannak, amelyek általában ártalmatlanok és a korral több lehet belőlük.

Mindenesetre, ha valami gyanúsnak tűnik, vegyük fel a kapcsolatot orvosunkkal. Amennyiben a csomó számára is szokatlan, valószínűleg biopszia elvégzését javasolja – ez azt jelenti, kis szövetmintát kell venni a mellből a közelebbi elemzés céljából. Ám még ekkor sem kell feltétlenül aggódni, ugyanis a mellcsomók 80 százaléka ártalmatlan.

Szakemberek szerint egyébként a mellvizsgálatot havonta, míg a mammográfiát 45 éves kor felett érdemes évente végeztetni. A mellrák magasabb kockázatának kitett nők előbb is elkezdhetik.

Ilyenek azok, akiknél jelen van a BRCA1 vagy BRCA2 génmutáció, akiknél közeli rokon mellrákos volt, akik átestek mellkasi sugárterápián 10 és 30 éves koruk között, illetve a Cowden szindróma genetikai betegségben vagy Li-Fraumeni szindrómában szenvedőknek is célszerű korábban elkezdeni a mammográfiát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index