Megelőzhető a legagresszívabb bőrdaganat kialakulása

A daganatos bőrbetegségek előfordulása az elmúlt évtizedben rohamosan növekedett, az emberi szervezetben előforduló daganatos betegségek közül pedig az egyik legagresszívabb a melanoma.

“Érdemes a megelőzésre nagy figyelmet fordítani, komolyan venni a szűrővizsgálatokat, és bármilyen gyanús bőrelváltozás esetén bőrgyógyászhoz fordulni” – hívja fel a figyelmet mesél Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Tíz év alatt másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma Magyarországon, ami évente átlagosan 2300 új beteget jelent. A rendszeres önvizsgálat és a teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek.

Fotó: 123rf.com

A melanoma főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban korábban ez a betegség. Bárhol kialakulhat a bőrben, de férfiak esetében leggyakrabban a törzsön, nőknél pedig az alsó végtagokon jönnek létre a rosszindulatú elváltozások. Gyakran alakul ki a nyakon és az arcon is, de ruhával fedett testrészen, a tenyéren és talpakon, valamint hajlatokban is keletkezhetnek ilyen daganatok” – mondja a szakember.

A vizsgálaton a szakorvos egy speciális nagyítóval, a dermatoszkóppal megvizsgálja az elváltozásokat, és ha kórosnak ítéli meg, akkor javasolja annak eltávolítását. A kimetszett és eltávolított anyajegyek szövettani vizsgálatra kerülnek, és ha az igazolja a rosszindulatú bőrelváltozást, akkor további vizsgálatokra és onkológiai kezelésekre lehet szükség. Mivel a későn felfedezett melanoma nagyon agresszív, hamar ad áttétet a test távolabbi pontjaira is, ezért a betegség prognózisa is rossz. Időben felfedezve és eltávolítva azonban teljes gyógyulás érhető el.

A melanoma megelőzése

A hatékony melanoma-prevenció kétlépcsős: fontos a megfelelő UV-védelem, valamint a betegség időben történő felismerése. Fontos, hogy a nyári időszakban még felhős időben is kenjük be bőrünket legalább 30-as faktorszámú, széles spektrumú napfényvédő krémmel, amely az UVA és UVB sugarakat is képes kiszűrni. Akkor is használjunk fényvédő krémet, ha nem napozni fekszünk ki, hanem városnéző sétára indulunk a nyaraláson! A súlyos és gyakori leégés, különösen a gyermekkorban, fokozottan növeli a melanoma és más bőrrákok kialakulásának kockázatát.

„A szoláriumba járás is mindig felmerül, ha bőrdaganatok kialakulásáról van szó. A jelenlegi kutatások igazolják, hogy nincs olyan UV-sugárzás hatására történő barnulás, ami ne növelné a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. Emellett pedig jelentősen felgyorsul a bőr öregedése, elsősorban az UV sugárzás kollagént és rugalmas rostokat károsító hatása miatt, ami ezáltal veszít feszességéből, rugalmasságából, és ráncosodni kezd. Hiába a szép barna bőr, ha csúnya ráncos lesz” – hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.