Májrák: ultrahang és a vérteszt segíti a korai diagnózist

Javítja a rák korai felismerését két módszer

A májrák időben történő felismerése létfontosságú. Most kiderült, az ultrahang, valamint a magas alfa-fetoprotein szint vizsgálata javítja a korai stádiumú májrák felismerésének esélyét.

Rákos megbetegedéseknél mindig nagyon fontos a korai diagnózis. Különösen így van ez a májrák esetén, melynél egy új megállapítás szerint rendkívül sokat jelent a korai felismerésben az ultrahang és a magas alfa-fetoprotein (AFP) szint vizsgálata a vérben. Az időben felfedezett májrák igen fontos a betegek túlélése szempontjából, s kutatók szerint az ultrahang vérteszttel kombinálása segít elérni ezt. A korai diagnózis esélye véleményük szerint jelentősen megnő – áll a Gastroenterology szaklapban.

ver

Az AFP plazmafehérje, melyet a magzat májsejtjei állítanak elő. Felnőtteknél normális esetben ennek szintje alacsony, ám a májrák esetén megemelkedik.

A krónikus májbetegségnél hagyományosan hasi ultrahangot alkalmaznak. Az ultrahang nem invazív és könnyen hozzáférhető, ám amíg egy rák kisebb méretű, nem mindig veszi észre” – magyarázta Amit Singal, a Texasi Egyetem Southwestern Egészségügyi Központjának professzor asszisztense.

A májrák vagy hepatocelluláris karcinóma rizikófaktorai a Hepatitis C fertőzés, a krónikus, túlzásba vitt alkoholfogyasztás, valamint a nem alkoholhoz köthető, zsírmáj betegség, amely a diabétesszel és az elhízással hozható összefüggésbe. A májrák tünetei közé tartozik a has felső részének fájdalma és a duzzanat, a fogyás és az étvágyvesztés, fehéres, meszesnek tűnő széklet és az általános kimerültség.

Tanulmányunk szerint az alfa-fetoprotein vér biomarkerrel 45 százalékkal növelhető a hepatocelluláris karcinóma, azaz májrák korai diagnózisa, mint csupán az ultrahang alkalmazásával, s 63 százalékos a valószínűsége az időben történő felismerésnek, ha ezt a vértesztet kombináljuk az ultrahanggal” – mondta Amit Singal.

A májcirrózisban szenvedő betegek esetében változóak a májrák szűrési irányelvei, egyesek csak ultrahangot javasolnak, mások ennek együttes használatát ajánlják az AFP méréssel.

Eredményeink támogatják, hogy a klinikai gyakorlatban közösen alkalmazzák az orvosok a biomarkereket és az ultrahangot” – hangsúlyozta Singal.

Az eredményeket egyébként 32 korábbi tanulmány meta-analíziséből készítették.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.