A májrák majdnem dobogós a halállistán!

A máj elsődleges rosszindulatú daganata az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte. Évente ötszázezer-egymillió ember betegszik meg májrákban.

Magyarországon évente hat-kilencszáz új májrákos megbetegedéssel számolhatunk. A betegség előfordulási gyakorisága Európában is folyamatosan nő. Férfiaknál a májrák általában háromszor gyakoribb, mint a nőknél. Prof. Dr. Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint nálunk a májrák a negyedik helyen áll a különböző halált okozó rákbetegségek gyakoriságának listáján.

A máj szerepe a szervezetben

A máj az emberi test legnagyobb szerve, amely a jobb bordaív alatt helyezkedik el. A máj számos fontos élettani funkcióért felelős. Epét termel, amely nemcsak az emésztéshez, hanem például a vitaminok megfelelő felszívódásához is szükséges. Számos életfontosságú fehérje a májban termelődik, ilyenek például a véralvadási faktorok vagy a hormonokat szállító fehérjék. A máj részt vesz a szervezet szénhidrát és zsíranyagcseréjében is. Működése védi a szervezetet, mivel fontos méregtelenítő funkciókat is ellát.

Mint tudjuk Magyarországon még midig nagyon sokan rendszeresen dohányoznak és alkoholt fogyasztanak. Vajon lehetnek ehetnek ezek a májrák kiváltó okai? Simon professzor szerint a dohányzás nem, az alkohol igen, annál inkább, hiszen hazánkban közel egymillió ember van, aki rendszeresen „alkoholizál”.

A májrák kialakulásában minden olyan tényező szerepet játszik, ami a májat károsítja. Ilyen tényező lehet az alkohol fogyasztáson kívül, a trópusokról származó Hepatitis B és C vírus is. Ha ezek a májkárosító ágensek elértik a májat elkezdődik az úgynevezett májzsugorodás, ami kiváló talaja lehet a rák kialakulásának.

A májrák tipikus tünetei közé tartozik a besárgult bőr és a felpuffadt has. Sajnos azonban, ha valaki észleli magán ezeket a tüneteket már egy késői fázisában van a betegségnek, és későn történik meg a felfedezés, diagnosztizálás is. Arra kell felhívni az emberek figyelmét, hogy akinek a kórtörténetében van valamilyen májbetegség, alkoholfogyasztás, májzsírosodáshoz vezető tényező az a háziorvosa segítségével menjen el hasi ultrahangos diagnosztikai vizsgálatra.

Mi a májrák

A májrák egy rosszindulatú daganat, amely a májszövetből kiindulva kontrollálatlan növekedést és terjedést mutathat. Az elsődleges májrák magukból a daganatosan átalakult májsejtekből indul ki. A máj állományában ritkán előfordulhat az epeutak rákja vagy a vérerekből kiinduló daganat is. Az elsődleges májráknál harmincszor gyakoribbak a máj áttétes daganatai, amikor valamilyen más szerv daganatos betegsége terjed rá a májra, és annak állományában gócokat képez.

Ezzel a vizsgálattal a kezdődő májrákot fel lehet fedezni. A korai stádiumban felfedezett betegség gyógyítása sokkal könnyebb. Lehetőség van a különböző gyógyszerek alkalmazására és a műtéti beavatkozások is sokkal sikeresebbek. A legszerencsésebb az, ha a májproblémákkal küszködők félévente elmennek az említett költségmentes hasi ultrahangos vizsgálatra. Ez nagyon fontos, mivel minél később fedezik a fel a májrákot annál kevesebb esély van a sikeres közbeavatkozásra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.