Gyermekkori leukémia – Minden, amit a babát váró szülőknek tudniuk kell

Van mód a vérrák megelőzésére?

A gyermekkori leukémia kockázata – mely a kicsik körében a leggyakoribb rákbetegség – sajnos nem alacsony. Mit tehetnek a szülők, hogy elkerüljék a vérrák kialakulását születendő gyermeküknél?

A gyermekkori leukémia-esetek növekvő száma az elmúlt évtizedben számottevő közegészségügyi problémává vált. A vérrákos megbetegedés pedig nemcsak a szenvedő gyermekre, de családjára is komoly hatással van, fizikailag és mentálisan egyaránt.

A leukémia vagy vérrák jellemzően a vér, a csontvelő vagy a nyirokcsomók rosszindulatú daganata, mely ellenőrizetlen vérsejt-termelést és megváltozott funkciót eredményez. Az elmúlt néhány esztendőben megnőtt a vérrel kapcsolatos rendellenességek száma a gyermekek körében. Ezért a leendő szülőknek, akik kisbabájuk érkezését várják, fontos megtenniük a szükséges óvintézkedéseket e pusztító rákbetegség elkerülése érdekében.

Fotó: 123rf.com

Érdemes például információkat szerezniük a gyermekkori rendellenességek korai kialakulásáról, s megtenniük az elővigyázatossági intézkedéseket, hogy csecsemőjüket magabiztosan segíthessék ezen betegségek leküzdésében. A számos rendellenesség közül a gyermekek körében a leukémia számít vezető betegségnek a világon. Mivel a vérrák esetében nem létezik specifikus szűrési mód, ellenőrizni kell a szervezetben megfigyelhető, szokatlan változásokat.

A leukémia kiváltója a fehérvérsejtek számának növekedése – összezsugorítja a vörösvértesteket és a vérlemezkéket, melyekre azonban szükségünk van a szervezet egészségének fenntartásához. Az ember DNS-éhez kapcsolódik, amely a testi sejtek folyamatos növekedéséért és egészséges fejlődéséért felelős. A csontvelő sejtjeinek DNS-mutációi miatt alakul ki, mely kóros sejtfejlődést okoz a vérben és a csontvelőben.

A leukémia-sejtek hatással vannak az egészségesek termelődésére. Egyes esetekben a szülők átadhatnak a gyermeknek bizonyos genetikai mutációkat vagy örökletes állapotokat, amelyek növelik az utód leukémiájának fokozott kockázatát. A gyermekkori leukémia diagnózisa kétségtelenül lesújtó lehet a szülők számára. Tehetnek azonban néhány igen hasznos dolgot, hogy megelőzzék a gyermek megbetegedését.

Fotó: 123rf.com

1. Folsavban gazdag ételek

A helyes táplálkozás kulcsszerepet játszik a gyermek egészségének megalapozásában, már a születése előtt. A folsav és származékai – együttesen a folátok – mikrotápanyagok, melyek nélkülözhetetlen segítséget jelentenek az egészség és az ún. genom integritás fenntartásában. Hozzájárulnak a sejtekben a pozitív reakciók felépítéséhez, melyekre a DNS alapvető folyamatában szükség van.

A bizonyítékok alapján a folsav-hiány terhesség alatt a gyermekkori leukémia kifejlődéséhez vezethet. Vagyis, a várandós nőknek mindenképp fogyasztaniuk kell folsavban gazdag ételeket és kiegészítőket. Egyes zöld leveles zöldségek, a tojás, a hüvelyesek és a szárított gyümölcsök igen gazdag folsav-források. Nagymértékben hozzájárulnak a leukémia megelőzéséhez.

2. A köldökzsinór-vér megőrzése

A zsinórvér a köldökzsinórból származik és nagyon sok őssejtet tartalmaz. Az orvosok több mint 20 esztendeje sikerrel alkalmazzák az őssejt-transzplantációt a felnőtt- és a gyermekkori leukémia kezelésében. A világon több mint 35 ezer ilyen transzplantációt végeztek a vérrel összefüggő rendellenességek gyógyítására, s ezek többsége leukémia volt. Vagyis, babát váró szülőkként rendkívül fontos megérteni a köldökvér megőrzésének szerepét és életmentő képességeit. Elengedhetetlen, hogy a köldökzsinór vérbank tagjai legyenek, lehetővé téve a későbbi, esetleges beavatkozást.

A gyermek egészséges és biztonságos jövőjének biztosítása a szülők felelőssége. Megfelelő táplálkozással, időben zajló szűréssel és orvosi konzultációval, valamint a köldökzsinórvér őssejtjei megőrzésével a lehető legjobb életkezdést biztosíthatjuk utódaink számára.

Leukémia A-tól Z-ig – 1.rész

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.