Férfiak és rákkezelés – Milyen szexuális mellékhatások fordulhatnak elő? – 1. rész

Mely ráktípusoknál lehet ezekre számítani?

Ha egy férfi a rák diagnózisával szembesül, valószínűleg nem a szex az első, ami eszébe jut. Nem kétséges: a rákkezeléssel gyakran szexuális mellékhatások is járnak. Fontos tudni, mik ezek és hogyan lehet felülkerekedni rajtuk.

A daganatos megbetegedés híre mindig nagyon rosszul érinti az embert. Nők és férfiak esetében egyaránt az élet folytatása miatti aggodalom az első gondolat, ám ahogyan a rákkezelés halad előre, felmerülhetnek egyéb kérdések is. Amint az ember jobban van, a szexuális élethez való visszatérés is foglalkoztathatja. Kérdés azonban, mennyire befolyásolja azt a rákkezelés – milyen szexuális mellékhatások fordulhatnak elő a férfiaknál.

Bizonyos ráktípusok kezelése érintheti a szexualitást – olyan tüneteket okozva, amelyek megnehezítik a szeretkezést. Ez azonban nem jelenti, hogy az egészséges szex nem lehetséges többé. Érdemes alapos információkat szerezni a rákkezelés folyamatáról és arról, hogyan hat a szexuális funkciókra, így megoldást is találhatunk a felmerülő problémára.

Mely ráktípusoknál fordulhatnak elő szexuális mellékhatások?

Kismedencei ráktípusok

Ezek a daganatok nagyobb valószínűséggel okoznak szexuális diszfunkciót, mint az egyéb rákok. Ha egy férfi ezen a területen küzd betegséggel, nagyobb eséllyel tapasztal nehézséget a szex visszaállításában a rákkezelést követően.

Szexuális mellékhatások a legsűrűbben az alábbi ráktípusoknál jelentkeznek.

 • Húgyhólyagrák
 • Vastagbél rák
 • Prosztata rák
 • Végbél rák

Az idősebb férfiak körében gyakoribb a szexuális diszfunkció rákkezelés után. Ennek oka az, hogy a legtöbben ebben a korban – ha nem is volt daganatos betegségük – érzékelnek nehézségeket a szexszel kapcsolatban. Vagyis, akik rákkezelésen is átestek, tapasztalhatnak szexuális mellékhatásokat, melyek olykor inkább az öregedéshez, mintsem a kezeléshez köthetők. Mások úgy érezhetik, a rákkezelés ezeket a természetes hatásokat csak felgyorsította.

Fotó: 123rf.com

Erekciós zavarok

Az erekciós zavar vagy diszfunkció a legsűrűbben előforduló szexuális mellékhatás, mely a rákkezelést kapott férfiaknál jelentkezhet. Az alábbi hatásokat is tapasztalhatják azonban.

 • Az erekció elérésének vagy fenntartásának képtelensége (erekciós diszfunkció)
 • Nehezen elérhető orgazmus
 • Orgazmus spermaürítés nélkül (száraz orgazmus)
 • Gyenge, kevésbé kielégítő orgazmus
 • A szex iránti érdeklődés elvesztése
 • Fájdalom a szex során
 • Kevés energia a szexuális tevékenységhez
 • A férfi nem érzi magát elég vonzónak.

Fontos tudni: nem mindegyik rákbeteg férfi érzékeli a fenti mellékhatásokat. Orvosunkkal átbeszélhetjük a témát, aki meg tudja mondani, mekkora annak a kockázata, hogy az adott daganattípus és rákkezelés szexuális mellékhatásokat vált ki.

Ezek a hatások többnyire akkor jelentkeznek, ha a rák a nemi szerveket is érinti. Azok a ráktípusok is hatást gyakorolhatnak azonban a szexualitásra, amelyeknek nincs közük a nemi szervekhez – mert a férfi testképe megváltozhat; nem érzi vonzónak magát, vagy a kezelés miatt kimerült, depressziós és kedve sincs a szexhez.

A szexuális nehézségek tehát a rákból és annak kezeléséből is származhatnak, ilyen a fáradtság, a fájdalom vagy a szorongás. A depresszív gondolatok – melyek a betegség meglétéhez kapcsolódnak –a libidó elvesztését okozhatják. Olykor az érzelmi tényezőknek is szexuális mellékhatásaik vannak a fizikai változások mellett.

A cikket folytatjuk.

Nők és rákkezelés – Melyek a lehetséges szexuális mellékhatások?

 

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php