Esőerdei szőlő összetevő miatt pusztulnak az ellenálló rákos sejtek

Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a hasnyálmirigyrák kezelésében

Különös tanulmány látott napvilágot, melyből kiderül, hogy egy szőlő összetevő hatékonyan harcol a hagyományos kezeléssel szemben ellenálló hasnyálmirigyrákos sejtek ellen.

A hasnyálmirigy rák híresen nehezen kezelhető – aki ebben a daganatos betegségben szenved, általában szerények a túlélési esélyei. Az Amerikai Szív Szövetség szerint csupán 12-14 százalék a valószínűsége annak, hogy egy hasnyálmirigy rákos megéri az 5 évet, a kór korai stádiumában is. Az új tanulmány elmagyarázza, mi az oka ennek és potenciális megoldást is kínál.

Gerhard Bringmann, a németországi Würzburg Julius-Maximilians Egyetemének szerves kémia professzora vezette a kutatást Suresh Awale japán professzorral együtt, aki a Toyamai Egyetem Természettudományi Intézetének munkatársa.

Annak oka, hogy a hasnyálmirigy rák ellenáll a kezelésnek, részben az, hogy a sejtjei a legbarátságtalanabb körülmények között is túl tudnak élni. A kutatók szerint „képesek agresszíven szaporodni hipovaszkuláris és hipoxiás körülmények között is a tumor mikrokörnyezetében, valamint figyelemre méltó toleranciát mutatnak az úgynevezett éheztetéssel szemben.”

Vagyis, a hasnyálmirigyrák sejtjei minden oxigént és tápanyagot a környezetükben felvesznek annak érdekében, hogy agresszíven tovább tudjanak szaporodni. Ezen körülmények között a legtöbb sejt elpusztul – de a betegséget jellemző rákos sejtek ellenállnak, azzal, hogy aktiválnak egy Akt / mTOR nevű molekuláris útvonalat, amely egy sejtjelző útvonal – ez segít a sejteknek egymással kommunikálni.

A stratégia megértése hozzájárult ahhoz, hogy új megközelítést alkalmazzanak a rákellenes gyógyszerek feltalálásában – áll a kutatók tanulmányában. Olyan összetevőkhöz vezet, amelyekkel meg lehet célozni és meg is állítható a rákos sejtek szaporodása. Kiderült, hogy ez az, amikor a vér tápanyagban gazdag, az oxigén viszont szűkös. Awale és csapata egy ilyen összetevőt tesztelt, az ancistrolikokin E3-at, melyet egy, a kongói esőerdőkben élő Ancistrocladus likoko szőlőfajtából nyertek ki.

Hogyan működik a rákos sejt-ellenes összetevő?

A kutatók egy korábbi együttműködés során már rájöttek, hogy bizonyos alkaloidok, melyeket ezek a szőlőfajták tartalmaznak, rendelkeznek úgymond megszorító tulajdonságokkal. Az alkaloidok természetes, organikus, nitrogéntartalmú vegyületek. A tanulmányban a szakemberek izolálták a szőlőből származó ancistrolikokin E3 alkaloidot, a rájöttek, hogy „drámai változásokat” okozott a rákos sejtek morfológiájában, végül pedig pusztulásukat eredményezte.

A vegyület a rákos sejtek halálát azzal váltotta ki, hogy gátolta az Akt / mTOR és az autofágiai (a sejtek önemésztése) útvonalakat, amely ezután lehetetlenné tette a rákos sejtek túlélését a tumor mikrokörnyezetében.

Mi több, a szőlőből kivont összetevő megállította a hasnyálmirigyrákos sejtek migrációját és kolóniába gyűlését, koncentrációfüggő módon. Ez azt jelzi, hogy bizonyos dózisokban a vegyület megállíthatja a metasztázisokat, vagyis az áttét-képződést. A kutatók szerint a tanulmány először szolgáltatott élő bizonyítékot a naftil-dihidroizokinolin-alkaloid hasnyálmirigyrákos sejtekkel szembeni hatására táplálék-hátrányos közegben.

Az ancistrolikokine E3 és a kapcsolódó alkaloidok mindenesetre igen ígéretes alapot teremtenek a rákellenes gyógyszerfejlesztés számára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.