Diabétesz és hasnyálmirigyrák esetén is használ a keserűdinnyelé?

Tudtuk-e, hogy a keserűdinnye nemcsak az ízlelőbimbóinkat hozza izgalomba, hanem elpusztítja a rákos sejteket és hatékonyan kezeli a diabéteszt is? Lehet, hogy megvan a természetes gyógyír ezekre a betegségekre.

Számos esetben a természet kezében van a kulcs a betegségek gyógyításához. Gyógynövények, gyümölcsök és zöldségek teremnek szerte a világon, amelyek kúraként alkalmazhatók és akár életeket is menthetnek – a dió- és bogyóféléknek, a gyümölcsleveknek csodálatos hatásuk van a szervezetre nézve és az emberek ma már alkalmazzák is őket.

Üdítő változás ez ahhoz képest, hogy korábban páciensként sokan beletörődtek: csupán a kemoterápia és a sugárkezelés maradt lehetőségként a számukra.

A természetes gyógymódok egyik legutóbbi felfedezettje a keserűdinnye, mely a cukorbetegség és a hasnyálmirigyrák hatékony fegyvere. A Karib-szigeteken terem, valamint Afrikában és Ázsiában. Egyedülálló gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A közelmúltban kutatók felfedezték, hogy a keserűdinnye leve képes megölni a rákos sejteket in-vitro, hasnyálmirigy rák esetén. Tanulmányokat folytattak – IHC analízis Mia PaCa-2 xenograftokban -, laboratóriumi egereken kísérleteztek és kimutatták, hogy a hatások valóban ígéretesek.

keserűdinnye

Hogyan működik?

Nagyon érdekes, ahogyan a keserűdinnye „munkálkodik”. Ez a gyümölcs tulajdonképpen gátolja a proliferációt, elindítja a sejt apoptózist és aktiválja az AMPK-t (adenozin-monofoszfát-aktivált protein-kináz). Ez azt mutatja, hogy a keserűdinnye lé in vivo és in vitro is működik. Ha valakinél hasnyálmirigy rákot állapítanak meg, ez a gyümölcslé igen hatékony gyógymódnak tűnik.

A leghalálosabb rák…

A hasnyálmirigy rák nem véletlenül az egyik legkétségbeejtőbb betegség: nincsenek tünetei, ezért általában kései szakaszában fedezik fel és nehéz kezelni. Még a sugárkezelés és kemoterápia mellett is rendkívül ellenállónak bizonyul ez a ráktípus.

Diabétesz, hasnyálmirigyrák és keserűdinnye

A rák sokkal rosszabb lehet, ha egyéb betegségekkel is párosul. Így például, noha önmagában is elég kétségbeejtő, cukorbetegséggel társulva gyors és kíméletlen gyilkos. Hasnyálmirigyráknál a tumoroknak inzulin receptoruk van, amely segít a rákos sejtekhez juttatni az inzulint. Utóbbi hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez és osztódásához. A keserűdinnye ugyanakkor szabályozza az inzulintermelést, limitálja az inzulin mennyiségét, amely a testben levő rákos sejtek rendelkezésére állhat.

A Coloradói Egyetem munkatársa, Dr. Rajesh Agarwal, tanulmányt végzett annak bizonyítására, milyen hatásai vannak a keserűdinnyének a túlélésért folytatott harcban. A rákos sejtekkel beinjekciózott egereket két csoportra osztották: a teszt alanyokra és a kontroll csoport tagjaira.

A tesztalanyoknak keserűdinnyelevet adtak, a kontrollcsoportban levő egereknek csak vizet. A tanulmány végeztével összegyűjtötték az eredményeket. A keserűdinnyelevet kapott egereknél a rákos sejtek proliferációja és sejt apoptózis volt megfigyelhető, mérgezésnek vagy negatív hatásoknak nyoma sem volt. Sőt: 60 százalékos javulást mutattak a kontrollcsoporthoz képest!

Cukorbetegség, önmagában

Ha a keserűdinnye működik a hasnyálmirigyrák kezelésében az inzulin szabályozáson keresztül, bizonyos, hogy egyszerűen javíthatja önmagában a diabétesz tüneteit is. A vizsgálati eredmények nem egyértelműek persze, de nagyon ígéretesek. Úgy tűnik, hogy a keserűdinnye lé hatásai nem nyújtanak olyan mértékű kezelést, mint a Metformen gyógyszer, ám több mint hatásosak a fruktózamin szintek csökkentésében a 2-es típusú diabétesszel küzdő betegeknél. Ez azt jelenti, hogy több tesztre lenne szükség a jövőben e természetes gyógyír hatásainak felmérésére, egyértelmű bizonyíték felmutatására. De van remény!

Megkönnyebbülés tudni, hogy ennek a természetes gyógyszernek jelentősebb hatása lehet a rettegett kórra, mint a szintetikus gyógyszereknek és invazív eljárásoknak. Noha további tesztek szükségesek, nyilvánvaló, hogy megtaláltuk a természetes alternatívát a rákkal való küzdelemben és a cukorbetegség gyógyításában. Üdítő változás, új remény a tudomány és az orvoslás számára.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.