6 jel, ami tüdőrák jelenlétére utal!

Védekezzünk az egyik legveszélyesebb rák ellen!

A tüdőrák egyike a legveszélyesebb rákos megbetegedéseknek a világon. Több embert öl meg, mint egyéb kórok kombinációja, s a túlélés esélye még akkor sem túl nagy, ha korai szakaszában fedezik fel a rákot.

Milyen jelek alapján gondolhatunk tüdőrák jelenlétére?

A tüdőrák napjainkban is az egyik leginkább halálos daganatos betegség. Leggyakoribb oka a dohányzás, noha a passzív cigarettázás is ugyanolyan rossznak számít. A tüdőrák korai felismerése sajnos még mindig igen ritka, az orvosok többnyire már előrehaladottabb stádiumban állapítják meg a betegséget.

dohanyzas

Korai szakaszában az 5 éves túlélés aránya 54 százalékos, előrehaladottabb stádiumban azonban csak 4 százalék. Ezért is olyan fontos, hogy időben észrevegyük a tüdőrák jeleit, s mielőbb orvoshoz jussunk.

Íme a tüdőrák 6 korai tünete, melyet komolyan kell venni!

1. Véget nem érő köhögés: ha köhögünk, annak 1-2 hét alatt el kell múlnia, ha nem így van, kezdhetünk aggódni. A hosszantartó köhögés egyike a legnyilvánvalóbb tünetnek, azaz nagyon jó volna ezzel mielőbb orvoshoz fordulni.

2. Köhögés megváltozása: ha dohányosok vagyunk, nagy rá az esély, hogy krónikus köhögés kínoz. Ugyanakkor, ha bármilyen változást tapasztalunk a köhögés milyenségében, gyanakodhatunk a tüdőrákra. Amennyiben a köhögésnek egyszercsak más, mélyebb hangja lesz, illetve nagyobb mennyiségű váladék vagy vér távozik vele, azonnal keressük fel az orvost!

3. Hát- és mellkasi fájdalom: tüdőrák jele lehet az is, ha a mellkasban és a hátban érzett fájdalom nem múlik. A mellkasban tapasztalható fájdalmak sajnos már az áttétképződést is jelezhetik, vagy a megnagyobbodott nyirokcsomók jelenlétét.

kohog, copd

4. Hirtelen fogyás: a tüdőrákban szenvedő beteg általában 4 vagy több kilót is lead igen rövid időn belül – ha ilyet tapasztalunk, ne halogassuk az orvos felkeresését!

5. Csontfájdalom: a csontokban érzékelhető fájdalom sok esetben rákos betegségre utal, köztük a tüdőrákra. Ez annak jele, hogy a rák átterjedt a csontokra, s a leggyakrabban akkor érezhető, amikor háton alszik a beteg. Persze, a csontfájdalom nem automatikusan tüdőrákot jelent, de nagyon fontos megnézetni magunkat!

6. Zihálás: a zihálás sosem egy jó jel. S bár nem feltétlenül rákot jelez, ez alapján is gyanakodhatunk a tüdő daganatos megbetegedésére. Aggódhatunk, ha hosszabb ideje fennáll – forduljunk mielőbb orvoshoz!

Vegyük komolyan a jeleket, mert életmentő lehet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php