Ez az ártatlan dolog is kimeríti a passzív dohányzás fogalmát

Azt hitted, elég, ha épp dohányzó kedvesedtől kicsit félrevonulsz, mikor rágyújt? Nagy tévedés, a hajból és ruhából belélegzett cigifüst is igen veszélyes lehet.

Manuela Martins-Green sejtbiológus kutatásból kiderült, hogy azok, akik egy hónapon át olyan környezetben éltek, amelyet cigizők is használtak, hiába kerülték a dohányzókat, a passzív dohányzás számos tünetét produkáltak.

Egy korábbi egérkísérlet már elárulta, hogy a harmadlagos füst okozhat 2-es típusú diabéteszt, hiperaktivitást, máj- és tüdőkárosodást, valamint sebgyógyulási nehézséget. Ebből a friss kutatásból ugyanakkor az is világossá válik, hogy az agy- és májsejtekre az ilyen típusú füst igenis durván súlyos hatással van.

“Úgy tűnik, azok is veszélyben vannak, akik dohányossal együtt élnek, hiába kerülik tudatosan a füstöt. Az persze más kérdés, hogy mennyi időt lehet dohányos környezetben tölteni anélkül, hogy problémát okozna a füst” – fogalmaz a kutatást vezető sejtbiológus.

A szakember szerint már akár egy hónap dohányossal töltött idő is csökkenti a máj méregtelenítő képességét, ami a méreganyagok felhalmozódáshoz vezet, ami máris utat nyit egy sor problémához.

Forrás: nuus.hu