Miért retusálják agyon a magazinokat?

Online petíciót kezdeményezett Rachael Johnston és édesanyja a divatfotók retusálásának betiltása érdekében.

A fiatal lány ugyanis – miután kigyógyult az anorexiából–  rájött, hogy a magazinokban szereplő agyonretusált divatfotók annyira súlyosbították az állapotát, hogy majdnem belehalt az éhezésbe.

A legmélyebb pontot két év éhezés után érte el a 21 éves anorexiás Rachael Johnston, amikor mindössze 28 kiló volt és a kilencéves kislányoknak gyártott ruhákban járt. Ekkor otthon elájult és kórházba került, ahol csupán 48 órát jósoltak neki az orvosok. Szerencséje volt és rendbe jött, de így is közel félévet töltött a kórházban, mire egészségesen hazatérhetett.

Sok anorexiás társával ellentétben, akik még az életveszélyes állapot elérése után sem tudnak felhagyni az éhezéssel, Rachaelnek sikerült teljesen felgyógyulnia, sőt elhatározta, hogy kampányt indít az étkezési zavarok ellen. Mivel úgy érezte, hogy a legnagyobb lökést számára a magazinok agyonretusált hírességei jelentették, édesanyjával online aláírásgyűjtést szerveztek, hogy betiltsák a retusálást, vagy legalább a képek mellé kötelező legyen kiírni, hogy változtattak az eredeti fotón.

mozgas6

A fiatal lány iskolai látogatásai során – amelyekkel az a célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét az anorexia veszélyeire – gyakran tapasztalja, hogy nem hisznek neki, amikor arról beszél, hogy a képeket retusálják. "A fiatalok, akikhez bemegyek az iskolákba, azt mondják, hogy én csak úgy mondom, pedig a képeket nem is retusálják" – fűzte hozzá a lány. "Szerintem meg kellene tiltani a retusálást. De már attól is boldog lennék, ha a képek mellett lenne egy logó, ami arra figyelmeztetne, hogy retusálták azt."

Rachael egyébként a betegsége ideje alatt annyira megszállott volt, hogy egy héten 100 magazint is vásárolt. A szülei ebből persze semmit sem vettek észre, mert az iskolába menet vette meg az újságokat, és ahogy ő mesélte, az anorexiások rendkívül ügyesen titkolóznak a családjuk előtt.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: