Koffeintablettán élő fiatalok?

Egy friss felmérés szerint a városokban élő, 14-30 év közötti indiai fiatalok közül tízből nyolcan fogyasztanak különböző étrend-kiegészítőken.

Egy friss felmérés szerint a városokban élő, 14-30 év közötti indiai fiatalok közül tízből nyolcan fogyasztanak különböző étrend-kiegészítőken. Többségük előnyben részesíti a teljesítmény fokozókat, illetve testformáló szereket.

Az indiai Kereskedelmi és Iparkamara (ASSOCHAM) megbízásából készült az a riasztó adatokat közlő indiai felmérés, amely szerint a városokban élő fiatalok igen jelentős része (78%) fogyaszt olyan étrendkiegészítőket, amelyek tartós egészségügyi hatása nem feltétlenül pozitív. A vizsgálat során 2500, 14 és 30 év közötti fiatalt kérdeztek meg olyan nagyvárásokban, mint Delhi, Mumbai vagy Kalkutta.

oliva42

A felmérés szerint a válaszadók 55 százaléka fogyaszt zsírégető, magas energia tartalmú, illetve koffein tablettákat, 86 százalékuk iszik sportitalokat, 75 százalék szed folyamatosan vitaminokat és ásványi anyagokat, míg tízből több mint hatan fogyasztanak energia italokat. Gyógynövény alapú étrendkiegészítőket minden negyedik, protein tartalmú tejitalokat 15 százalék használ.

Különösen magas azok aránya, akik fizikai teljesítményük vagy megjelenésül javítása érdekében élnek a kétes hatású szerekkel. A válaszadók 47 százaléka izomtömeg növelési céllal proteineket és aminosavakat szed, míg 76 százalék saját bevallása szerint szteroid tartalmú készítményeket fogyaszt. A sportoló iskolások és egyetemisták körében 85 százalék használ edzője ajánlására szteroidokhoz hasonló hatású készítményeket.

Forrás: