Az elhízott kamaszok nagyobb eséllyel lesznek hallássérültek

Egy amerikai tanulmány megállapítása szerint az elhízott tiniknél nagyobb valószínűséggel alakul ki halláskárosodás, mint a normál testalkattal rendelkező serdülő társaik esetében.

A fiatal fiúknál nagyobb a kimutatott halláskárosodás, mint az ifjú lányoknál. Ezen túlmenően, egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy több elhízott serdülőnek van halláskárosodása, mint a normál súlyú társaiknak. A dohányosok ebben a korosztályban is nagyobb kockázatot vállalnak – számol be a Mindenamihallás.hu.

A vizsgálatban nagyobb arányban vettek részt lányok, mint fiúk (18,2% az előbbi, 13,9% az utóbbi). Az elhízott serdülők esetében a kimutatott halláskárosodás normál testsúlyú társaikhoz képest a következő arányban oszlott meg: 24,8% és 14,7%.

Fotó: 123rf.com

A magas frekvenciájú halláskárosodás előfordulási aránya 14,3% volt a fiatal fiúk és 8,1% a serdülő lányok esetében, és ez a különbség statisztikailag szignifikáns. A magas frekvenciájú hallásvesztés súlyozott gyakorisága az elhízott serdülőknél jelentősen magasabb volt, mint a normál súlyú serdülőknél (17,9%-5,4%).

A beszédfrekvenciás halláskárosodás előfordulási aránya 7,3% volt a fiúknál és 5,4% a lányoknál. Az elhízott serdülőknél a beszédfrekvenciás halláscsökkenés súlyozott gyakorisága magasabb volt a normál testsúlyú serdülőkénél (8,5%-5,4%). Továbbá a tanulmány megállapította, hogy a magas frekvenciájú halláscsökkenés esélye magasabb volt a dohányos tinédzsereknél, mint a nemdohányzóknál.

A tanulmányt az amerikai Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ végezte a betegség-ellenőrzési és megelőzési központokban (CDC). 1 469 serdülő vett részt a vizsgálatokban. A tanulmányt a „Tudományos jelentések” folyóiratban „Elhízás és halláskárosodás kapcsolata serdülőkorban” címmel publikálták.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.