5 tipp tiniknek a szülői párbeszédhez!

Ha egy tini mesélni tudna… Bizonyos témákról kellemetlen beszélni a szülőkkel, de mégis elengedhetetlen. Néhány tipp arról, hogy hogyan oldhatod a feszültséget!

Tanácsot kérni nem gyerekes dolog, sőt ez az egyik jele annak, hogy lassan, de biztosan halad a tini az érett felnőtté válás felé. Mérlegel, véleményeket vet össze, majd meghozza saját döntését. Hasonló helyzet alakul ki, mikor a kamasz azt érzi, ki kellene kérni szülei véleményét, mégsem fűlik hozzá a foga, az viszont szinte biztos, hogy ha éretten viselkedik, a szülők sem fogják gyerekként kezelni ettől kezdve.

Belekezdeni a témába ezzel együtt sem könnyű, de ez a néhány tipp talán segíteni fog!

Lépésről lépésre…

A folyamatos kontaktus nagy előnyt jelent, ha olykor komolyabb témával kell előállni. Éppen ezért, a mindennapok során rendszeresen szakíts arra időt, hogy szüleiddel hétköznapi témákról beszélgethess! Ráadásul, ha te választod meg a kommunikáció tárgyát, később sem fogják kétkedve fogadni a szülők a szokatlan nyíltságod.

Ne csapj bele a lecsóba!

Ha érzékeny témát vetsz fel, kezeld is óvatosan, és csak fokozatosan vesd a szülők elé! Ezek közé tartozik a szex kérdésköre is. Jó megoldás, ha véleményük kikérésekor saját élményeiket idézteted fel. „Emlékszel még, milyen érzés volt, ahogy megérezted, hogy átalakulnak körülötted a dolgok?” Ezzel a saját aspektusodba helyezed őket, így oldottabban tudtok majd beszélni a kényes témákról is, anélkül, hogy egy nemleges válasszal rövidre zárnák a beszélgetést.

7346

Rossz hírem van…

Nehéz helyzet, ha egy kellemetlen, negatív téma kerül terítékre. Rossz hírt közölni nem egyszerű feladat. Megkönnyítheted a helyzeted, ha leírod magadnak, mit szeretnél, és mire számítasz, mivel az érvek és ellenvetések végiggondolásával felkészítheted magadat a legnehezebb beszélgetésekre is.

Nincsenek vesztesek!

Fontos, hogy valóban kommunikáció zajlódjon le a szülők és a tini között! Ha a beszélgetés igazából egy folyamatos harc, amelyben csak az egyik félnek lehet igaza, az a kommunikáció kudarcát jelenti. Ennek pedig a beszélgetések megszűnése lesz az eredménye, mely miatt sok szülő távolságtartónak érzi gyermekét.

Jókor, jó helyen!

Nem elhanyagolható szempont a hely és az idő megválasztása. Ahhoz, hogy számodra kedvező döntés szülessen egy engedély kérésekor, fontos, hogy a megfelelő alkalmat válasszuk a beszélgetéshez! Szintén érdemes figyelembe venni, hogy idegesen nem érhetjük el a kívánt eredményt. Mivel a düh sosem segít, meg kell várni, még ismét nyugodtakká válunk.

Forrás: