A düh koncentrációra sarkall

A harag negatív érzelem, a mérges emberek mégis hajlamosak a veszély helyett az előnyökre fektetni a hangsúlyt, mutatja egy új tanulmány.

Előző kutatások kimutatták, hogy a más, szintén negatív típusú érzelmek, mint a félelem vagy a szorongás, arra késztethetnek, hogy magára a fenyegetésre koncentráljunk az előnyök helyett. Például egy vonzó szerelmespár képének nézegetése helyett több időt fognak eltölteni egy olyan kép szemlélgetésével, amelyen egy fenyegetően kést tartó ember található.

Ugyanakkor a pozitív érzelmet, például izgatottságot átélő emberek a jutalmat szeretnék, magyarázták a kutatók, Brett Q. Ford és kollégái, a Boston Egyetemről.

?Az érzelmek különböznek; a félelem a távolmaradásra, míg az izgalom a közeledésre buzdít. Az érzelmek bizonyos dolgok felkutatására ösztönözhetnek, mint például a jutalom? – mondta el Fordegy sajtóközleményben.10945A tanulmányban önkénteseket kértek meg, hogy 15 perc alatt írjanak le a négyből egy személyes emléket, amikor mérgesek, izgatottak vagy boldogak voltak, féltek, vagy kicsinek, érzéketlennek érezték magukat. Az érzelmek alapján csoportosították a résztvevőket és 5 perces zenerészleteket játszottak le az érzés felerősítésére.

Az írásos feladat elvégzése után az önkénteseknek két, egymás mellett levő képet kellett megnézniük. A kutatók egy olyan készüléket használtak, amely a szem mozgását követve meghatározta, hogy az önkéntesek mennyi időt töltöttek az egyes képek nézegetésével. Az eredmények azt mutatták, hogy a mérges, vidám vagy izgatott emléket felidézők egyaránt a jutalmat sugalló kép nézegetésével töltöttek el több időt.

?A kutatások alapján a vizuális figyelemfelkeltés talán nincs kapcsolatban a negatív kontra pozitív élményekkel, inkább a személy pillanatnyi érzelmeire hat. Például a harag, arra motiválhat valakit, hogy erőszakos úton közelítsen meg dolgokat, személyeket, miközben a boldogság az elérni kívántak barátságos megközelítésére ösztönöz? – jegyezték meg a tanulmány szerzői a sajtóközleményben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.