Zacher: két oltás már semmit sem ér

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint mindenkinek fel kell vennie a 3. oltást, ami védelmet nyújthat a súlyos lefolyástól.

Szerinte aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a 2. oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.

Azok, akik már megkapták a 3. oltásukat, vélhetően enyhébb tünetekkel megússzák a koronavírus omikron variánsát. Leginkább orrfolyásra, hát- és derékfájásra, enyhe lázra számíthatnak. Ritka, hogy valaki kórházi ápolásra szorul 3 oltással

– mondta el a Portfolionak Zacher Gábor. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa azt is megerősítette, hogy az új betegek döntő része már az omikron variáns miatt szorul ellátásra. A deltához képest enyhébb koronavírustípus érződik is az egészségügyi rendszerben, valamelyest csökkent a kórházak Covid-osztályainak leterheltsége. Az egyébként sporthelyszíneken is orvosi műszakokat vállaló Zacher Gábor viszont nem győzte hangsúlyozni az oltás és más egészségügyi rendszabályok betartását.

Fotó: MTI/Komka Péter

Zacher pénteken már a 4. koronavírus elleni oltását is megkapta. A Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy enyhe izomfájdalommal, kisebb hőemelkedéssel, pár óra után túl volt az oltás hatásain.

„60 év felettiként már rizikócsoportba tartozom, de mivel Covid-osztályon is dolgozom, és mentőzöm is, fontosnak tartottam 5 hónappal a 3. oltás beadatása után, hogy most a negyediket is felvegyem” – ecsetelte döntése okait Zacher Gábor.

Más orvosok is hasonlóan gondolják. Több mint 20 egészségügyi szakértő, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmaztak meg egy ajánlást, miszerint a 4. oltás három konkrét társadalmi csoport számára ajánlott.

Az állásfoglalás szerint a 4. oltás felvétele az alábbi csoportok számára javasolt:

  • betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek),
  • 60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak,
  • kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

A harmadik oltás viszont mindenkinek fontos. Zacher Gábor úgy látja, hogy

aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.

Fotó: MTI/Vajda János

Az oltások hatékonysága már az első koronavírus variánsokkal szemben sem volt 100 százalékos, ez pedig a delta, és legfőképp az omikron megjelenésével csökkent. Ezért is fontos az immunrendszer megerősítése az újabb dózisokkal. Aki többszörösen oltott, most már legalább háromszor, annak drasztikusan kisebb az esélye, hogy súlyos állapotba kerüljön, ha koronavírusos lesz” – magyarázta eddigi tapasztalatait Zacher Gábor.

Az omikron variáns most már egyértelműen uralkodó Magyarországon is. A betegek jelentős része orrfolyással, hát- és derékfájással, enyhe lázzal átvészeli a betegséget.

Aki háromszorosan oltott, az enyhe tünetekre számíthat, semmi olyanra, amit bőséges folyadékbevitellel, lázcsillapítással ne lehetne kezelni. Aki viszont több betegséggel küszködik, az ritkán, de a három oltás ellenére is kerülhet olyan állapotba, hogy kórházi ellátásra szorul. Kollégákkal beszélve most úgy látjuk, hogy valamelyest csökkent az osztályok leterheltsége” – osztotta meg a Portfolio-val tapasztalatait Zacher Gábor.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa az oltás fontossága mellett nem győzte hangsúlyozni, hogy a járványhullám csillapítása és persze saját egészségünk megőrzése érdekében továbbra is fontos a távolságtartás és a maszkhasználat. A részben hazai rendezésű kézilabda Európa Bajnokságon többször volt ott orvosként.

Nagyon vegyes volt a tapasztalatom. Sokan viseltek maszkot, de az úgynevezett B-közepekben, országoktól függetlenül, szinte alig. Hihetetlen módon a VIP-szektorban is csak az emberek 10-15 százalékán volt maszk a zárt térben. Meg is lett az eredménye, nagyon sok játékos lebetegedett” – mondta el Zacher Gábor.

Olvasd el ezt is!

Sokszor ez okozza a Covid oltások mellékhatását

Forrás: https://napidoktor.hu/index