COVID – A negyedik oltás sem elég, jön az ötödik

Nem ad elég immunitást a negyedik adag vakcina, ötödik kell a maximális védelemhez.

A negyedik koronavírus-oltás a harmadikánál is magasabbra tornázza fel az antitest-számot a szervezetben, ám ez nem elég ahhoz, hogy az omikron fertőzést is megakadályozza – erre az eredményre jutott egy tudományos másodlagos ellenőrzés előtt álló izraeli kutatás a Reuters tudósítása szerint.

A Sheba Medical Center egy kutatás keretében második megerősítő oltást, azaz negyedik oltást adott be a Pfizer/Biontech vakcinájából 154 főnek, az oltás után két héttel vizsgálták a szervezetükben kiváltott reakciót. 120 főnek a Moderna vakcináját adták be, náluk egy héttel később vizsgálták meg ugyanezt. Akik negyedszerre Modernát kaptak, korábban háromszor a Pfizer vakcináját kapták. Az eredményeket kontrollcsoporttal tesztelték, akik nem kaptak negyedik oltást – számol be a Portfolio.

Fotó: MTI/Varga György

“A negyedik oltások még a harmadiknál is „egy picivel” magasabb antitestszámot eredményeztek” – mondta Regev-Yochay, a kutatás egyik szerzője. Ám kijelentette:

Jelenleg ez sem elég az omikron ellen. Ismerjük mostanra, hogy mennyi antitestre van szükség a védelemre ellene, hogy ne fertőződjön meg valaki az omikronnal, ám ez valószínűleg túl magas a mai vakcináknak, még a jó vakcináknak is.

Az eredményeket egyelőre nem publikálták orvosi szaklapban, és a kutatást még másodellenőrzés előtt áll. Izrael volt az első a világon, ahol a negyedik oltások beadása mellett döntöttek a magasabb kockázatú csoportok esetében.

Fontos megjegyezni, hogy miközben a vizsgálatok szerint a 3. oltás nem véd eléggé az omikron ellen, addig a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az összességében gyengébb lefolyású betegséget okozó omikronnal az oltatlanok kerülnek a kórházba, még nagyobb arányban, mint a delta variáns esetében.

Olvasd el ezt is!

COVID – Februártól kötelező az oltás

Forrás: https://napidoktor.hu/index