COVID és harmadik oltás – A Pfizer után a Moderna esetében is csak 5 hónapot kell várni

Elébe mennének az immunitás csökkenésének

Hatról 5 hónapra rövidítette az időt a Moderna esetében az amerikai gyógyszerellenőrzési hatóság – ennyit kell csupán várni a koronavírus elleni, emlékeztető harmadik oltás beadására a második után. Ezt a lépést először a Pfizerrel tették meg.

Hat helyett csak 5 hónapot kell várni a harmadik oltás beadatására a Moderna vakcina esetében – ezt a döntést hozta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA). Ez azt jelenti, hogy azok a 18 évesnél idősebbek, akik a kétdózisos Moderna oltásból már felvették a kettőt, a második után 5 hónappal felvehetik a harmadik, emlékeztető dózist.

„A védőoltás a legjobb védekezésünk a koronavírus ellen, beleértve a levegőben keringő változatokat , így az elsődleges oltás-sorozat befejezése és az emlékeztető dózis közötti idő lerövidítése segíthet csökkenteni a gyengülő immunitást” – mondta dr. Peter Marks, az FDA Biológiai Központjának igazgatója.

Fotó: MTI/Filep István

Amerikában Európához hasonlóan az omikron variáns terjed jelenleg, amely nagymértékben fertőző és gyorsabb a terjedése, mint az eddigi változatoknak.

A Moderna emlékeztető oltás leggyakrabban jelentett mellékhatásai a fájdalom, bőrpír, valamint a duzzanat az injekció beadásának helyén. A fáradtság, fejfájás, hidegrázás, valamint izom- vagy ízületi fájdalom szintén jellemző az FDA közlése szerint.

Jóváhagyták azonban a Moderna esetében az időintervallum lerövidítését is – közölte Rochelle Walensky orvos, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) igazgatója.

2022 január elején az FDA a Pfizer koronavírus elleni vakcina esetében már lerövidítette azt az időtartamot, amennyit várni kell a harmadikra a második oltás felvételét követően. Mostantól a 12 évesek és ennél idősebbek 5 hónap elteltével megkaphatják a harmadik adag Pfizer oltást. A CDC mindkét vakcina esetében támogatta az FDA döntését a harmadik adagokra vonatkozóan.

Fotó: MTI/Varga György

A Pfizer emlékeztető dózisának leggyakrabban jelentett mellékhatásai hasonlóak a Moderna vakcináéhoz – ilyen a fájdalom, bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén, valamint fáradtság, fejfájás, hidegrázás, az izom- vagy ízületfájdalom. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, a hónaljban duzzadt nyirokcsomók gyakrabban fordultak elő a Pfizer emlékeztető oltás beadása során, mint a második adag után – tudatta az FDA.

Az omikron variáns jelenlegi hulláma miatt rendkívül fontos, hogy továbbra is hatékony, életmentő megelőző intézkedéseket hozzunk a koronavírus elleni hatékony küzdelem érdekében – mint például az elsődleges oltás és az emlékeztető oltás, a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás”– mondta dr. Janet Woodcock, orvos, az FDA biztosa.

Az FDA és a CDC a Johnson & Johnson vakcina esetében is tett javasolatot: eszerint azok, akik az egyszeri dózisú Johnson & Johnson vakcinát kapták, 2 hónap után kapjanak emlékeztető oltást.

Olvasd el ezt is!

Hoppá! – Változott a harmadik oltás szakmai ajánlása

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php