Hoppá! – Változott a harmadik oltás szakmai ajánlása

Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – derült ki Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb közzétett ajánlásából.

A közleményből kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt – számol be az Index.hu.

Az NNK ajánlása hangsúlyozza:

A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

Fotó: 123rf.com

A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltó orvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs – emelték ki a közleményben.

A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

A 12–17 év közöttiek ismétlő oltásával kapcsolatban leszögezik, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna-vakcinából minden esetben fél dózis adható – emelték ki.

Fotó: MTI/Varga György

Jön a negyedik oltás?

A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásából kiderült, hogy a bevezetése egyelőre nem indokolt, azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről. Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt – tették hozzá.

Mi a helyzet az immunhiányos betegekkel?

Az NNK ajánlása szerint az immunhiányos betegeknél az alapimmunizálás három oltásból áll. Javasolt a harmadik oltás az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők esetében.

A csökkent immunitású betegcsoportok oltásával kapcsolatos klinikai vizsgálatok, adatgyűjtések és kutatások eredményei folyamatosan kerülnek elemzésre. Ezek és a járványhelyzetben kialakuló epidemiológiai változások akár rövid időn belül is az ajánlások átértékelését tehetik szükségessé – emelte ki az NNK.

Olvasd el ezt is!

Ekkor lesz egész életen át tartó védelmet nyújtó Covid vakcina

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.