Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Ígéretesnek tűnik egy újfajta orrspray-kezelés a koronavírus ellen – számolt be róla a Gizmodo. Indiában, a III. fázisú klinikai tesztek azt találták, hogy azoknál, akik a készítményt kapták, sikerült jelentősen csökkenteni az orr vírusterhelését ahhoz a csoporthoz képest, amely tagjainak csak placebót adtak – számol be a Hvg.

A kezelést a kanadai SaNOTize cég más nemzetközi partnerekkel, így például az indiai Glenmark Pharmaceuticalsszal közösen fejleszti. A szer nitrogén-monoxidot tartalmaz, amit a légutak és erek tágítására is használnak a gyógyászatban. A korábbi kutatások kimutatták, hogy erős antimikrobiális hatása van, emiatt pedig abban bíznak a szakemberek, hogy a koronavírus gyanúja esetén is alkalmazható a kórokozó ellen.

orrspray

Fotó: 123rf.com

Az ilyen orrspray azért is lehet kifejezetten hasznos, mert a fertőzés a felső légutakban kezdődik.

A The Lancet Regional Health-Southeast című folyóiratban publikált eredmény szerint a tesztbe 300 felnőttet vontak be – oltottakat és nem oltottakat egyaránt –, akik igazoltan koronavírusosak voltak, és enyhe tüneteket produkáltak. A kontrollcsoport és a készítményt tesztelők egy héten át naponta hatszor használták az orrspray-t.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

COVID – A könnyű és középsúlyos tünetek jól kezelhetők orrsprayjel

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.