COVID – A könnyű és középsúlyos tünetek jól kezelhetők orrsprayjel

Kifejlesztettek egy orron át adagolható gyógyszert, melynek segítségével kordában tarthatóak a szimptómák, és akár meg is előzhető a szövődmények kialakulása.

A Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban egy N-0385 nevű, kis méretű molekulát mutattak be, amelyet különböző módon vizsgáltak annak érdekében, hogy meggátolják a koronavírus-fertőzést okozó Sars-CoV-2 vírus emberi sejtekbe történő bejutását – számol be a Liner.hu.

Az új molekula teszteléséhez a kutatók egy különleges, mesterséges egérmodellhez fordultak: a rágcsálókat genetikailag módosították, mégpedig úgy, hogy ki tudják választani ugyanazokat a receptorokat, amelyekhez a koronavírus az emberi szervezetben is kötődik.

Foto: 123rf.com

Ezt követően megkezdődött az N-0385 intranazális dózisának ellenőrzése, mely során megállapították, hogy képes hatékonyan megakadályozni a covid-fertőzés létrejöttét. Az orrspray az eredeti, vuhani törzzsel, valamint az alfa és delta variánsokkal szemben is kellő védelmet nyújt, és minden jel arra utal, hogy omikron ellen is effektív lehet.

A készítmény nem csupán profilaktikusan működött sikeresen, hanem hatásos kezelésként is, csökkentve a megbetegedés kockázatát abban az esetben, ha a kísérleti állatok a kitettséget követő 12 órán belül megkapták a szükséges adagokat.

Az N-0385 felfedezése mögött álló kutatócsoport szerint a kezelés az év végére elérhetővé válhat bárki számára, ám ez az időkeret attól függ, hogy addig sikerül-e megfelelő mennyiségű pénzügyi támogatást összegyűjteni, és a humán vizsgálatok minden szakasza tökéletesen lezajlik-e.

Olvasd el ezt is!

Ez az orrspray nyolcórás védelmet nyújthat a Covid ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.