Új felismerés – Ez a gyógyszer csökkentheti a COVID halálozási rizikóját

Egy kutatás szerint a baricitinib alkalmazása ötödével csökkenti a súlyos COVID-fertőzés miatt bekövetkező halálozás arányát.

A szer hatása akkor is megmutatkozott a kísérletekben, ha más gyógyszerek mellett alkalmazták: a tabletta formájában szedhető gyulladáscsökkentő hatású szert egy brit kutatásban találták hatékonynak a The Guardian cikke szerint.

Ha csak magában alkalmazták a baricitinibet, ötödével csökkent a halálozás esélye, ha viszont más szerekkel együtt, akkor már több mint felével – számol be az Infostart.

Egyre több a terápiás lehetőség

“Most már rendelkezünk egy olyan gyógyszercsomaggal, amely az immunrendszert különböző szinteken és kissé eltérő módon kezeli, és amely a betegtől, a körülményeitől, egyéb betegségeitől függően önmagában vagy kombinálva alkalmazható, tovább csökkentve a halálozás kockázatát” – mondta Martin Landray professzor, az Oxfordi Egyetem közös vezető kutatója. Szerinte úgy tűnik, hogy a gyógyszerek nem jelentenek indokolatlan kockázatot.

Fotó: 123rf.com

Az egyelőre szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányban több mint 4000 koronavírus-fertőzött adatait elemezték: az érintettek 2021 februárja és decembere között fertőződtek meg. Őket a hagyományos módszerekkel kezelték: oxigént kaptak, illetve remdesivirt, az intravénásan adható reumagyógyszert, tokilizumabot, valamint dexametazont.

Adataikat 4148 olyan páciens adataival hasonlították össze, akik mindezen felül tíz napon át kaptak baricitinibet is. Az átlagos kezelést kapott emberek közül 546 halt meg, míg a baricitinibet is kapók közül 513.

“Ez az eredmény az általunk vizsgált emberek nagyon széles körére, fiatalabbakra és idősebbekre, férfiakra és nőkre egyaránt igaz volt” – mondta Landray.

Nem nő a vérrögösödés kockázata

Landray megjegyezte, hogy a baricitinibet kapók nagyobb valószínűséggel kerültek ki élve a kórházból a betegség első 28 napjában, bár a hatás mértéke kicsi volt, és kisebb valószínűséggel volt szükségük gépi lélegeztetésre. Kisebb kutatásokkal is alátámasztva eredményeiket az tűnt ki, hogy a baricitinibbel kezeltek esetében ötödével csökken a halálozás kockázata. A variánsok és az oltottsági státusz nem voltak hatással a szer kifejtette hatásra.

Korábban aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy a szer használata esetleg emelné a vérrögösödés kockázatát, ilyen mellékhatást nem tapasztaltak, ha csak rövid ideig, a koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmazták a szer, melynek alkalmazása a dexametazonnál költségesebb, de a tokilizumabnál olcsóbb.

Olvasd el ezt is!

COVID – Olcsó csodagyógyszer a súlyos megbetegedésre

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.