COVID – Olcsó csodagyógyszer a súlyos megbetegedésre

Egy hatezer forint értékű vérhígító gyógyszer segíthet a Covid-betegeken: megelőzheti a tüdőkárosodást.

Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában dolgozó kutatók felfedezése szerint a heparin nevű vérhígító gyógyszer 70 százalékkal javította a kórházi betegek oxigénszintjét. Szakérők szerint a gyógyszer egyedülálló vírusellenes, gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló hatásának kombinációja miatt, és már használják a kórházakban a fertőzött britek vérrögöktől való megelőzések kezelésére. Általában injekcióban adják, de az orvosok úgy találták, hogy belélegezve biztonságos és hatékony a Covid-betegek számára – számol be a Blikk.

Fotó: 123rf.com

A szakértők szerint, a gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a vírus elszaporodását a tüdőben, miközben gyulladásgátló tulajdonságai megakadályozzák az immunrendszer túlzott reakcióját.

A koronavírus halálos lehet, mert károsíthatja a tüdőt, ami gátolja az oxigén áramlását a szervezetben, a súlyosabb betegek tüdejében pedig vérrögöket is okozhat. Emiatt pedig igencsak hatékony lehet a gyógyszer, valamint orvosok szerint a szegényebb országokban is használhatnák, ahol kevesebb embert oltottak be, így nagyobb a kockázata a kórházi kezelésnek – írja a Daily Mail.

Frank van Haren professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tanulmány szerzője elmondta: A gyógyszer már elérhető a kórházak számára szerte a világon, valamint nagyon olcsó is. Ha olyan hatékony, mint a korai eredményeink sugallják, nagy hatással lehet a Covid elleni küzdelemben.

Clive Page professzor, az ANU és a King’s College londoni kutatója hozzátette:

A heparin hatékonyan gátolja a vírust megfertőző sejteket a tüdőben, és azt is megakadályozhatja, hogy az emberek elkapják a vírust másoktól. Gyulladáscsökkentőként is működik, a gyógyszer képes nyugtató hatással lenni, amikor a szervezet túlzott választ ad a vírusra. Már tudjuk, hogy a heparin csökkentheti a gyulladás által okozott tüdőkárosodást és az immunválasz túlzott mértékű hajtóerejét, amelyet más tüdőbetegségeknél tapasztalunk, és amelyek előnyösek lehetnek a koronavírussal kórházba került betegek számára is.

Fotó: 123rf.com

Továbbá rámutatott, hogy nincs még egy olyan gyógyszer, amelynek ez a három különböző hatása lenne: vírusellenes, gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló.

A British Journal of Clinical Pharmacology című folyóiratban megjelent tanulmány 98, kórházban fertőzött Covid-beteget elemzett, akik 2020 áprilisa és 2021 januárja között heparint kaptak az Egyesült Államokban és Argentínában.

A vizsgálatban részt vevő betegek átlagéletkora 66 év volt, többségük nem volt lélegeztetőgépre kötve. Közel kétharmaduk már kapott egy vírusellenes szert, amelyet sürgősségi használatra engedélyeztek Covid-betegeknél az Egyesült Királyságban. A kutatók megmérték a vér oxigénszintjét a gyógyszer beadása előtt és után, amelyet három különböző dózisban adtak be. Az eredmények szerint a gyógyszer bevétele után minden csoportban az oxigénszint megemelkedett. Összesen 69 beteg (70 százalék) élte túl a vírust, és 29 (30 százalék) meghalt. Az oxigénszint javulása segített a túlélőknek elkerülni, hogy lélegeztetőgépre helyezzék őket.

Olvasd el ezt is!

Ez a dolog 60 százalékkal csökkentheti a súlyos COVID kockázatát

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.