Óriási siker a COVID elleni harcban – Tarolt a Virostop

Az első vény nélkül kapható, Covid-19 elleni indikált termék képes megelőzni a Covid-19 elleni fertőzést – mutatott rá egy új nemzetközi klinikai vizsgálat.

A retrospektív klinikai vizsgálatban összesen 189 önkéntes vett részt. Az önkéntesek mindegyike Covid-19 fertőzött pácienssel volt közeli kapcsolatban. A 189 személy közül 111 használt Virostop készítményt, míg 78 nem. A vizsgálat elején minden önkéntest PCR-vizsgálattal teszteltek SARS CoV-2-re, és 15 napon keresztül kétnaponta ellenőrizték a tüneteiket. A klinikai vizsgálat végén minden résztvevőt újra PCR vizsgálattal teszteltek SARS CoV-2-re, valamint az ELISA rendszer segítségével a SARS CoV-2 specifikus IgG ellenganyagok kimutatásásra.

Fotó: 123rf.com

Nemzetközi klinikai vizsgálat tesztelte a Virostop orr-és szájspray hatékonyságát a Covid-19 ferőzés megelőzésében. Azok körében, akik a vizsgált periódusban használták a nasopharyngeális spray-t a pandémia harmadik hulláma alatt – amikor már sok variáns keringett a populációban – nem alakult ki PCR pozitív eset (0% PCR pozitivitás – tehát senki nem fertőződött meg Covid-19 vírussal). Az önkénteseknél, akik nem használtak ugyanebben a periódusban Virostop spray-t, ezzel szemben közel 10%-ban alakult ki PCR pozitivitás (ennyien lettek Covid-19 fertőzöttek). Ezekből az adatokból kiértékelhető, hogy a PCR pozitivitás szempontjából a megelőző prevenciós hatás jelentős, tehát szignifikáns.

Az immunológiai védelem kialakulásában is pozitív eredményeket találtak a Virostop spray-t használók csoportjában. Ugyanis annak ellenére, hogy a Virostop spray-t használók esetében a PCR pozitivitás 0% volt, az immunológiai védettség (ELISA rendszerben mért SARS CoV2 elleni specifikus IgG) 3-szor több esetben alakult ki, mint a kontroll csoportban. Ezek alapján, bár a vírus nem volt kimutatható ezeknél az önkénteseknél PCR vizsgálattal, szignifikánsan jobb immunválasz alakult ki a készítményt használók körében. Ennek feltételezhető oka lehet, hogy a Virostop spray annyira csökkentette a vírus mennyiségét az adott önkéntesek esetében, hogy a fertőző vírust a PCR már nem tudta kimutatni, ugyanakkor az immunrendszer felismerte a vírust és ellene specifikus ellenanyagot termelt, mely a későbbi fertőzések esetében védő hatású az adott páciens esetében.

James Kingsland

Elsősorban az a tanácsom, hogy a járvány megfékezése érdekében mindenki vegye fel az oltást, akinek nem ellenjavallt. Mindazonáltal, a mostani kutatási eredményekből és a korábbi, Virostop hatékonyságáról szóló in vitro adatokból is arra lehet következtetni, hogy a spray használatának vannak előnyei, mind a megelőzés, mind pedig a tünetek enyhítése terén” – mondta a kutatás eredményeit összegző tanulmány kapcsán James Kingsland, nemzetközileg elismert brit orvos, aki közel négy évtizede van a pályán. – „Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a megelőzés egyik formája, olyan, mint a kézmosás, a zárt térben történő maszkviselés, a rendszeres tesztelés vagy – ahol csak lehetséges – a távolságtartás. Ez egy kicsit több önbizalmat is adhat a kiszolgáltatottabb embereknek ahhoz, hogy elhagyják otthonukat, újra kapcsolatba lépjenek társadalmi közösségükkel, és ösztönözheti őket arra, hogy orvosi segítségért folyamodjanak olyan helyzetekben is, melyekben idáig nem szívesen kértek segítséget” – tette hozzá Kingsland.

A Covid-19 pandémia jelenlegi járványügyi és klinikai tapasztalatai azt vetítik előre, hogy a világ lakosságának az év egy bizonyos szakaszában legalább két légúti megbetegedést okozó vírus fertőzéssel kell szembenéznie: SARS CoV-2 és az influenza. A két járványgörbe átfedése „twindemic” új kihívást jelent az járványügyi és egészségügyi ellátó rendszer számára. Ezért nagyon fontos szerepet kapnak a jövőben azok a már évszázadok óta használt gyógynövény készítmények, melyek mind a két vírus képesek gátolni. Az in vitro szövettenyészetben vizsgált Cistus creticus eriocephalus extr, Echinaceae purpureae extr, Salvia officinalis extr, a Citrus biofavonoid complex, melyek a VIROSTOP alkotórészei, szignifikáns vírus gátló hatással rendelkeznek szezonális influenza A(H1N1), (H3N2), B, valamint a SARS CoV-2 vírusokkal szemben.

A 40 országban kapható Virostoptermékek gátolják a vírusok felszínén lévő fehérje működését, amelyek ily módon már nem tudnak bejutni a sejtekbe. A Virostop orr- és szájspray korábban az egész Európai Unióban érvényes EUDAMED regisztrációt kapott a Covid-19 megelőzésére és a tünetek enyhítésére. Magyarországon 2011 óta vannak forgalomban a termékek.

Post-Covid szindróma – Otthoni kezelés vagy rehabilitáció?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

 1. oszi

  Jó, hogy májusban betiltották.
  Azért drukkoljatok

 2. Kérdező.1

  A Virostop-készítményekről a cikk végén csak ennyit jegyeznek meg: “Magyarországon 2011 óta vannak forgalomban a termékek.”
  Minden bizonnyal így van, de most nem lehetnek forgalomban!
  2021. márciusban ugyanis ez a Határozat jelent meg:
  “OGYÉI/7679-1/2021 HATÁROZAT Viro Stop influenza elleni szájspray és Viro Stop orrspray forgalomból történő kivonását rendelem el, forgalmazását és reklámozását megtiltom.” – És ez azóta sem változott!