Nő a meddőség esélye a járvány miatt – A vakcina az oka?

A pandémia egyre csak húzódik, és a védekezés egyetlen tényleges lehetősége, az oltás sem talál széles körben elfogadásra. Sok ellenérv létezik, de sajnos az is előfordul, hogy téves információk miatt a nők attól tartanak, a Covid vakcina meddőséget válthat ki esetükben. Ez azonban nem igaz.

Menzesz

Az oltás menzeszre gyakorolt hatásairól már volt szó, és bizony tagadhatatlan, hogy egy időre összezavarja a vérzést. Hosszabb távon azonban nem okoz komolyabb gondokat, vagyis ez a hatás nem játszik közre a meddőség esetleges jelentkezésében.

Nyilván az sem túl jó, hogy a menstruációra ilyen hatással van az injekció, pláne, hogy többször is ismételni kell, de jelenlegi tudásunk alapján hosszabb távú hatása a menstruációs ciklusra nincsen.

Fotó: 123rf.com

Meddőség?

Nem is olyan régen felröppent egy hír, melyben azt taglalták, hogy az oltás képes meddőséget kiváltani. Ráadásul nem is tűnt olyan légbőlkapottnak a dolog, hiszen a magyarázat tudományosnak tűnik. Eszerint a gond az, hogy a koronavírus tüskeproteinje ugyan az a Syncitin 1 elnevezésű tüskeprotein, mely a méhlepény terhesség alatti növekedésében és rögzítésében vesz részt. Ennek megfelelően a hírben az szerepelt, hogy az oltás ez ellen a tüskeprotein ellen lép fel, így rontja a termékenységet is.

Szerencsére a szakemberek megnyugtatnak mindenkit, hogy ez a két tüskefehérje nem azonos, sőt, tulajdonképpen jelentősen különböznek egymástól, így az oltás még az IVF, vagyis a mesterséges megtermékenyítés esetében sem okoz kikerülhetetlen gondokat. Az is igaz, hogy sem adat, sem pedig bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vakcinának lenne a termékenységre negatív hatása.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Más a gond

A pandémia alatt az emberek kevesebbet mozognak, ellenben többet esznek, és többször nyúlnak a félkész, finomított élelmiszerek után. Ráadásul a lezárások, állandó hírek, a halálesetek száma, a kórházban kezelt emberek tömege mind jelentős stresszfaktorok. Így együtt, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány és a stressz pedig már jelentősen képesek hozzájárulni a meddőség kialakulásához” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője.

Ezek mindegyike tápanyaghiányos állapotokat idéz elő, melynek következménye, hogy jelenleg világszerte minden negyedik ember szenved a tápanyaghiány valamely formájától – sokszor még csak nem is tudnak róla és sajnos tény, hogy a modern civilizációkat ez a probléma jobban érinti.

Tehát a megoldás is a megfelelő tápanyagellátottságban rejlik. Ez elérni azonban nem könnyű. Kell hozzá a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés, és a legtöbb esetben egy kis plusz. Ez lehet egy jó várandósvitamin, mely megfelelően tagolt (így képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit), és szerves kötési formákban tartalmazza az anyagokat (-citrát és -glükonát kötések).

De miért kell a pótlás, ha valaki figyel az étkezésére? Azért, mert az élelmiszerek beltartalma az utóbbi évtizedekben jelentősen, közel 50%-kal is csökkent. Valamint azért is, mert a környezeti ártalmak okozta kieséseket nagyon nem egyszerű – sokszor szinte lehetetlen – kizárólag az étkezések révén visszapótolni.

Olvasd el ezt is!

A COVID merevedési gondok okozója is lehet

Forrás: https://napidoktor.hu/index