Vastól a folsavig – Létfontosságú tápanyagok nőknek – 1.rész

Mire van szükség egy adott életszakaszban?

Ha egy nőt megmagyarázhatatlan fáradtság vagy egyéb, gátló tünetek gyötörnek, könnyen lehet, hogy valamilyen tápanyag-hiánya van. Melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, melyek a nők mindennapjaiban létfontosságúak? Lássuk.

Amennyiben egy nő kimerültséggel, fáradtsággal küzd, s ennek nem tudja megmagyarázni az okát, előfordulhat, hogy vashiányban szenved – amely vérszegénységet vált ki -, vagy egyéb tápanyagokat nélkülöz a szervezete, például C-vitamint.

A hölgyek nagyobb veszélyben vannak a vérszegénység szempontjából, mivel vasat veszítenek menstruációjuk idején. Terhesség alatt még nagyobb szükségük van rá.

De mit kell tudni a létfontosságú vitaminokról, tápanyagokról? Az alábbiakra van szüksége egy nőnek az élete egyes szakaszaiban.

Pubertás kor

A korai gyermekkorban a tápanyagokat illetően hasonló ajánlások vonatkoznak a lányokra és a fiúkra, de a pubertás korban ez elkezd változni, általában 9 éves kor környékén, majd 14 esztendős korra teljesen különválik.

Vas: a menstruáció beköszöntével a vasra megnő az igény, hogy a vérveszteséget ellensúlyozza. A lányoknak 9-13 éves korban napi 8 milligramm vasra lenen szükségük, 14 éves kortól pedig 15 milligrammra. A sovány húsok, tengeri ételek, dió, leveles zöldségek és bab, valamint a vassal dúsított élelmiszerek megfelelőek a célra.

Kalcium: ahogyan a hölgyek idősödnek, egyre hajlamosabbak lesznek a csontvesztésre, ezért fontos az erős csontváz létrehozása. A serdülőkor az első olyan szakasz, amikor ezt ki lehet alakítani. A 9-18 éves lányoknak napi 1300 mg kalcium kell, amelyet tejtermékekből beszerezhetnek, így tej, joghurt, sajt, valamint kalciumban gazdag zöldségek fogyasztásával. Jó a kelkáposzta, a brokkoli és a sima káposzta is.

Terhesség és anyaság

Az étkezésre fokozottan oda kell figyelni a terhesség idején. A táplálkozás ebben az időszakban nemcsak a nők saját egészségét érinti, hanem a baba fejlődését is.

Folsav: várandósság idején a B-vitamin kulcsfontosságú az agy és a gerincvelő születési rendellenességei ellen. A gyermekgondozási években a nőknek 400 mikrogramm folsavra van szükségük, valamint 600 mikrogrammra onnantól kezdve, hogy megfogant a baba.

Ami a tápanyagokat illeti, a teljes kiőrlésű gabona, a dúsított zabpehely, a leveles zöldségek nagyon hasznosak. Terhesség alatt kiemelkedő fontosságú a folsavval kiegészített vitaminok szedése.

Fehérje: a baba fejlődéséhez szintén nagyon lényeges. A terhes nőknek napi 88 gramm fehérjére van szükségük, míg a szoptatás idején ez a mennyiség 100 grammra emelkedik.

Fogyasszunk fehérjét sovány húsokból, csirkéből és halból. Babot és hüvelyeseket is ehetünk, ha vegetáriánusok vagyunk.

Vas: ez a tápanyag a nők és magzatuk számára is kulcsfontosságú, a baba vérsejtjeihez különösen. A kismamát pedig óvja a kimerültségtől. A terhes nőknek 27 mg kell naponta, csak az élelmiszerekből, vagyis az orvos jó eséllyel napi vaskiegészítést fog javasolni.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.