Koronavírus – Újabb vakcina érhető el

Engedélyt kapott a kínai Sinopharm-vakcina, így hamarosan még több embert olthatnak be hazánban koronavirus ellen.

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal “is számolhatunk”. Az országos tisztifőorvos reményét fejezte ki, hogy ezek a vakcinák nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak, és így rövidebb idő alatt sikerül immunizálni a magyar lakosságot.

A szakember az orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásáról elmondta, kilenc vizsgálatból hetet elvégeztek, és mind negatív eredménnyel zárult, ami bíztató. Hátra vannak még a biológiai vizsgálatok, amelynek során be kell bizonyítani, hogy az oltóanyagban lévő adenovírus valóban nem képes szaporodniA vizsgálatokat a jövő hét végéig befejezik.

Fotó: MTI

A következő időszakban – az egészségügyi dolgozók és a szociális és más bentlakásos intézményekben élők után – az oltásra regisztrált idősek beoltása következik. Ebben a feladatban számítanak a háziorvosok segítéségre. Vasárnap estig szeretnének mindenkit beoltani valamennyi szociális és idősotthonban és más bentlakásos intézményben.

Ha valaki az oltás első dózisa után megbetegszik, a második adagot felépülése után megkaphatja. Müller Cecília elmondta, a teljes védelem a második oltás után hét-tíz nappal alakul ki, így nincs kizárva, hogy valaki a két oltás felvétele közötti időszakban lesz beteg. Akut megbetegedés esetén semmilyen oltás nem adható, csak a gyógyulás után. Ekkor “kicsit csúszik a második oltás beadása, de a védettség ki fog alakulni“.

A szakember úgy fogalmazott, azt szeretnék, ha jelentősen csökkenne a koronavírusban elhunytak száma, és széles körben alakulna ki védettség a lakosságban az oltások nyomán. A járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 1459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, és ez az adat kiegyenlített az elmúlt napokban, látványosan azonban nem csökken. A vírus jelen van, és csak a tömeges oltás lesz kiút a járványból. Csökken a kórházban kezelt covidos betegek száma – tette hozzá, ők 3649-en vannak, közülük 258 ember szorul gépi lélegeztetésre. Az aktív fertőzöttek száma százezer alá csökkent, a gyógyultak száma pedig 254 783.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. cica

    Cecilia egy szavad nem hihető, szégyen az ilyen OV pincsikutya,, és bort iszik de vizet prédikál. jól megtanulta a hazug beszédet,, propagálja a kinai- orosz vakcinát de maga a nyugati Pfizert adatta be magának. ennyire szavahihető ez a fidesz banda,, Viktor is csak kinaival olatatná magát… ugyan már, egy ampulla amin orosz Szputnik neve van de belül nyugati vakcina….. lefogadom !!!! Ismerjük már ezt a hazug mocskos bandát !!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.