Koronavírus – Mennyire fertőzőek a felületek?

Mi a betegség valódi kockázata?

Vajon a különféle felületek érintésével valóban elkapható a fertőzés? Milyen gyakori ez? Szakemberek szerint a maszk viselésével, a kézmosással és a távolságtartással többre megyünk a koronavírus elleni védekezésben, mintha megszállottan fertőtlenítünk magunk körül. 

Ez év márciusában a felületeken túlélő koronavírus miatti aggodalmak miatt rohamozták meg az emberek kézfertőtlenítőért a boltokat. Ma már tudjuk, hogy a Covid-19-et okozó vírus elsősorban a levegőben lévő légzőcseppek útján terjed. Vagyis, valóban elkaphatnánk a fertőzést azzal, ha megérintjük a zabpelyhes dobozt a boltban, vagy a csomagot, amelyet házhoz szállít egy futár?

“Ez elméletileg lehetséges, ám nagyon valószínűtlen” – jelentette ki Dean Blumberg, az UC Davis Gyermekkórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője. – „Egyedülálló eseménysorozatra lenne szükség ahhoz, hogy ez így megtörténjen. Először is, valakinek elég nagy mennyiségű vírust kell a felszínre juttatnia ahhoz, hogy fertőzést okozzon, s a vírusnak igen hosszú ideig életben kellene maradnia, hogy egy másik kézre juthasson. Ezt követően, kézmosás nélkül meg kéne érintenünk a szemünket, orrunkat vagy a szánkat.

Fotó: 123rf.com

Felületeken levő koronavírus

A kutatók felfedezték, hogy a koronavírus életben marad a felületeken. A New England Journal of Medicine (NEJM) tanulmánya 2020 áprilisában kimutatta, hogy az új koronavírus képes túlélni 3 napig a műanyag és rozsdamentes acél felületeken, kartonon pedig akár 1 napig. Egy kínai tanulmány hozzátette, hogy a vírus a cipőtalpakon is „utazhat”.

“Az ezekhez hasonló vizsgálatok eredményei azonban sok embert arra késztettek, hogy eltúlozzák a COVID-19 terjedésének kockázatát” – mondta Emanuel Goldman, PhD, a New Jersey-i Rutgers Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológiai, biokémiai és molekuláris genetikai professzora. A The Lancet Infectious Diseases szaklapban adott válaszában azt írta, hogy a NEJM tanulmánya a koronavírus jóval magasabb koncentrációját használta, mint amivel az emberek a valóságban találkozhatnak.

Úgy gondolom, annak esélye, hogy a vírus élettelen felületeken terjedjen, meglehetősen kicsi és csak olyan esetekben fordulhat elő, amikor egy fertőzött személy az adott felszínre köhög vagy tüsszent, valaki más pedig ezt követően hamar, 1-2 órán belül megérinti a felületet” – írta a professzor.

Vagyis, az események tökéletes kombinációjára lenne szükség ahhoz, hogy a fertőzést megkapjuk, ha megérintünk valamit, ahol jelen van a koronavírus.

Blumberg hozzátette: a tanulmányok is csak azt bizonyították, hogy a vírus életben marad a felületeken – nem azt, hogy aki megérinti ezeket a felületeket, biztosan elkapja a fertőzést. 2020 májusában az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) is frissítette weboldalát, s kiírta: lehetséges, de valószínűtlen, hogy az emberek ily módon elkapják a vírust.

A felszíni átvitel két esetben játszott szerepet: egy közelmúltbeli kínai tanulmány dokumentálta, hogy liftkezelő gombon keresztül lehetséges a vírus átadása. Egy másik, mely dél-afrikai kórházban készült, arra világított rá, hogy a fertőzött orvosi eszközök hozzájárultak a fertőzés terjedéséhez.

Fotó: 123rf.com

Mi tehát a COVID-19 elleni védekezés helyes módja?

Az Emory Egyetem fertőző betegség epidemiológusa, Alicia Kraay azt tanulmányozza, vajon a takarítás és a fertőtlenítés mennyire van hatással a koronavírus átadására. Úgy véli, a kemény felületek szerepet játszhatnak a fertőzés átvitelében, különösen akkor, ha azok közös területeken vannak. Ezért ezeket rendszeresen tisztítani kellene.

Ugyanakkor, ha mindent megpróbálunk, hogy elkerüljük a fertőzést, a felületek megszállott, állandó törölgetése magunk körül nem lesz védelmet nyújtó, amennyiben ez az egyetlen dolog, amit teszünk. A felületek alapos tisztítása segít, ha más szabályokat is betartunk, például maszkot hordunk, tartjuk a távolságot másoktól és gyakran mosunk kezet. Ez ad megfelelő biztonságot.

„Ha túl sok figyelmet szentelünk a felületek fertőtlenítésének, figyelmen kívül hagyhatjuk a Covid-19 valódi kockázatát” – véli Blumberg. – „Számomra már kiderült, hogy ezen dolgok elvonják az emberek figyelmét olyasmiről, ami bizonyítottan megelőzi a fertőzés átadását, vagyis a maszk megfelelő viselésétől és távolságtartástól.”

Ráadásul, a durva tisztítószereknek is vannak rizikóik. Irritálhatják a tüdőt és súlyosbíthatják az asztmások tüneteit. A legtöbbjük használatához kesztyűt kellene hordani és csak óvatosan szabad alkalmazni őket.

A maszk viselése valóban bizonyítottan hatékony módszer a koronavírus elleni védekezésben, mely a Covid-19 terjedését nagyjából 65 százalékkal csökkenti le. S ha legalább 1,8 méter távolságra állunk másoktól, az szintén növeli a biztonságunkat, ahogyan az alapos, szappannal történő kézmosás is” – tette hozzá a szakember. 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  Még 1 tanulmány amelyre semmi bizonyíték sincs
  Az adatok hasraütöttek és csak a eddigi szólamokat ismétlik…
  Én csak a távolságtartást tartom hatékonynak és a saját immunrendszerünket..
  csak ennyi

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.