Karikó Katalinék kapják az “amerikai Nobel-díjat”

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt “amerikai Nobel-díjnak” is nevezett Lasker-díjat – jelentette be a New York-i székhelyű Albert és Mary Lasker Alapítvány.

Az alapítvány honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalinnak, a német BioNTech alelnökének és Drew Weissmannak, a Pennsylvaniai Egyetem professzorának a módosított mRNS-technológián alapuló terápiás eljárás felfedezéséért ítélték oda az elismerést, amely lehetővé tette igen hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy a technológia eszközt biztosít a pusztító járvány elfojtására, az innováció előrelépést jelent a különböző betegségek kezelése és megelőzése felé.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

A Lasker-díjat 1942-ben alapította Albert Lasker és felesége, Mary Woodard Lasker. Az elismerést első ízben 1946-ban ítélték oda. Idén három kategóriában ítélték oda, a klinikai fejlesztések mellett orvosi alapkutatásokért, valamint speciális orvostudományi eredményekért.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Lasker-díjat a felsőoktatási intézmény díszdoktorai közül elnyerte már a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert (1954), Andrew Schally (1975) és 2021-ben Karikó Katalin. A díj alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is.

Karikó Katalin az elmúlt pár hétben már megkapta a tudomány Oscarjának számító Breakthrough-díjat, a Keio Orvostudományi Díjat Japánban és az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat is.

Az egyik legfontosabb német tudományos díj is Karikó Kataliné

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.