Az egyik legfontosabb német tudományos díj is Karikó Kataliné

Karikó Katalin és a világhírű magyar tudóst alkalmazó német biotechnológiai cég, a BioNTech alapító-igazgatói kapják 2022-ben az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat – közölte kedden a díjról döntő Paul Ehrlich Alapítvány kuratóriuma.

Karikó Katalin, Özlem Türeci és Ugur Sahin a hírvivő RNS (mRNS) megelőző és terápiás célú kutatásáért és fejlesztéséért kapja a 120 ezer euróval (42 millió forint) járó díjat.

Az általuk létrehozott “technológiai platform paradigmaváltást indíthat el” az orvostudomány több területén. Munkájuk kiemelkedő sikere az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen rendkívüli hatékonysággal védő vakcina, amelynek döntő szerepe van a koronavírus-világjárvány megfékezésében – áll a frankfurti Goethe Egyetem honlapján olvasható közleményben.

 
 

Karikó Katalin – Fotó: MTI/Cseke Csilla

A Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díj az egyik legjelentősebb elismerés az orvostudományi alapkutatások területén. A díjat eddig elnyerő 128 tudós közül 25 a Nobel-díjat is megkapta.

A “kemoterápia megalapítójának” is nevezett Paul Ehrlich (1854-1915) neves német orvosról, szerológusról, immunológusról és Ludwig Darmstaedter (1846-1927) német tudománytörténészről, vegyészről elnevezett díj az egyik legjelentősebb nemzetközi tudományos kitüntetés Németországban. 1952 óta ítélik oda minden évben olyan kutatóknak, akik különleges érdemeket szereztek az immunológia, a rákkutatás, a hematológia, a mikrobiológia és a kemoterápia területén.

Karikó Katalin az első magyar kutató a német orvostudományi kitüntetést elnyerők között. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) biológusként diplomázó és biokémikusként doktoráló Karikó Katalin 8 éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló, németországi egyetemeken orvosként végzett, majd vállalkozóvá lett török-német házaspárral, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal. Együttműködésük eredményeként válik az mRNS-alapú technológia az emberi betegségek elleni küzdelemben terápiás “csodafegyverré” – áll a szegedi egyetemnek a kitüntetésről szóló közleményében.

Az 1952 óta kiosztott díjat hagyományosan március 14-én, a Nobel-díjas Paul Ehrlich születésének napján adják át.

Karikó Katalin kapja a „tudományos Oscar-díjat”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.