Karikó Katalin: Meg kell értetni az emberekkel, mitől véd a vakcina!

Karikó Katalin kedden átvehette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért díjat, csupán egy nappal az után, hogy kiderült, a Time magazin az év hősének választotta többedmagával a Covid–19 elleni vakcina kifejlesztésében vállalt szerepéért.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debreceni Egyetem (DE) aulájában rendezett ünnepségen vehette át a Debrecen Díjat.

Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja felidézte, hogy a 2003-ban alapított kitüntetéssel a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elérő tudósok munkáját ismerik el. A díjat ezúttal 18. alkalommal adták át.

Budapest, 2021. május 28.
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
MTI/Cseke Csilla

Az eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola, Craig Venter, az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért Nobel-díjat is kapó Ralph Steinman és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O’Rahilly.

Szomorú napja volt a vírusoknak, amikor kiderült, hogy van mRNS-vakcina, és hatásos. Nagy felelőssége van mindenkinek, hogy minél több emberhez minél több információt juttassanak el erről közérthetően

– mondta a kutató, akinek a szabadalma alapján készült el 2020-ban a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer–BioNTech Covid–19- (Comirnaty) vakcina.

Fotó: 123rf.com

Karikó Katalin arról is beszélt, hogy a harmadik vakcina megsokszorozza a védelmet, ugyanakkor meg kell értetni az emberekkel, mitől véd a vakcina.

Nem a megfertőződéstől véd, de a lélegeztetőgéptől, a haláltól igen

– hangsúlyozta Karikó Katalin, aki egy New York-i idősotthon történetét idézte fel, ahol mindenki beoltotta magát az ő példáján felbuzdulva, és senki sem halt meg, miután felütötte a fejét a járvány az otthonban.

(MTI)

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.