Karikó Katalin támogatásával világszínvonalú eszköz került a Debreceni Egyetemre

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből.

A kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a “Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

“Az eszköz beszerzésével új korszak kezdődött a laboratórium életében” – mondja  Csernátony Zoltán, a DE Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetője.

beteg, kórház, orvos

Foto:123rf.com

Ismertetése szerint a holografikus eszköz egy speciális szemüveg. A “segítségével belehelyezkedhetünk az úgynevezett kevert valóságba, amikor egyszerre láthatók a valós és a virtuális világ elemei” – fogalmazott a professzor, hozzátéve, az eszköz elsősorban műtét közben jelenthet jelentős segítséget.

“A Biomechanikai Laboratórium munkatársai szeretnék szoftveresen továbbfejleszteni az eszközt. Azzal kiválthatnák a rendkívül költséges és használat közben nagyon nehézkesen alkalmazható navigációs készülékeket” – közölte Csernátony Zoltán.

Olvasd el ezt is!

Új fejlesztések a hévízi reumakórházban

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.