Karikó Katalin: egy hónap alatt lehet oltás az új mutáns ellen

Karikó Katalin szerint így egy új variánshoz is nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni.

A kezdeti 100 naphoz képest már csak 31 napra van szüksége a Pfizernek ahhoz, hogy új koronavírus elleni oltóanyagot tudjon kifejleszteni – nyilatkozta Karikó Katalin az ATV-nek szombaton.

A kérdés annak apropóján vetődött fel, hogy a héten a Dél-Afrikából kiindult, omikron névre keresztelt koronavírus-mutáció több országban is felütötte a fejét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig aggasztónak nevezte a valószínűbb újrafertőződést okozó variánst. Az omikront eddig Európán belül Belgiumban, Németországban és Nagy-Britanniában mutatták ki, de Csehországban és Hollandiában is vizsgálnak gyanús eseteket – számol be a Hvg.hu.

Fotó: 123rf.com

Karikó az ATV kérdéseire hozzátette: egyelőre nem tudni, mennyire védenek a vakcinák az új mutációval szemben, most folynak az erről szóló vizsgálatok Dél-Afrikában.

Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva” – írta.

A csatornának szintén nyilatkozó Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint az mRNS vakcinákat (pl. Pfizer, Moderna) hamarabb elő lehet állítani, mint a vektorvakcinákat (például a Szputnyik V és az AstraZeneca), ha pedig olyan mutáció történik, ami elsősorban a tüskefehérjére korlátozódik, az az inaktivált vírussal működő oltásokat (például a Sinopharm) kevésbé érinti, így hatásosak maradhatnak.

Ez is érdekelhet!

Omicron: minden idők legrosszabb Covid-változata – Ez kell tudni róla!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.