Omicron: minden idők legrosszabb Covid-változata – Ez kell tudni róla!

Az Omicron elérte Európát, Ázsiát és a Közel-Keletet, miután az elmúlt két hétben gyorsan elterjedt a dél-afrikai országokban.

A tudósok riadót fújtak az új Omicron Covid-19 variáns miatt, amelyet először Botswanában azonosítottak, és amely “rendkívül nagy számú” mutációval rendelkezik, ami új fertőzési hullámokat indíthat el. Mennyire veszélyes ez a vírus?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken az új koronavírus B.1.1.529-es változatát “Omicron”-nak nevezte el. Az új törzset a tudósok és az újságírók korábban “Nu” változatnak nevezték.

Fotó: 123rf.com

Az Omicron elérte Európát, Ázsiát és a Közel-Keletet, miután az elmúlt két hétben gyorsan elterjedt a dél-afrikai országokban. A tudósok túlórában dolgoznak, hogy kiderítsék, milyen hatással lesz ez a variáns a Covid-19 világjárvány alakulására, de néhány dolgot már tudunk.

Honnan származik?

A B.1.1.529 első eseteit Botswanában azonosították a november 11-én vett mintákból. Három nappal később Dél-Afrikában regisztrálták a variáns első esetét.

Hol terjedt el?

A törzs gyorsan elterjedt Afrika déli részén, és Tulio de Oliveira, a dél-afrikai járványügyi és innovációs központ igazgatója szerint a dél-afrikai Gauteng tartományban – a Highveld államban, ahol a nagyvárosok, Pretoria és Johannesburg található – már az esetek 90%-át ez a törzs okozta.

Merre tart?

A variánst azóta Izraelben és Hongkongban genomszekvenálással azonosították. Az izraeli egészségügyi hatóságok közölték, hogy pénteken regisztráltak egy B.1.1.529-es esetet egy Malawiból hazatérő utazónál; két másik esetet megfigyelés alatt tartanak. Hongkongban csütörtökön regisztrálták a törzs első esetét egy Dél-Afrikából érkezett utasnál. Ez az egyén egy másik személyt fertőzött meg egy karanténszállodában. Belgium lett az első európai ország, amely pénteken azonosította a változatot. Egy Egyiptomból hétfőn hazatért utazóban találták meg.

Fotó: 123rf.com

Meg lehet állítani?

Remélhetőleg. Nagy-Britannia azonnal reagált a gyorsan terjedő vírusra, és megtiltotta a Dél-Afrikából, Namíbiából, Botswanából, Zimbabwéból, Lesothóból és Eswatiniből érkező járatokat. Az EU közölte, hogy követni fogja a példáját, Izrael pedig frissítette “vörös listáját”, hogy megakadályozza, hogy további esetek érjék el a levantei országot.

Számos uniós ország, köztük Németország is, repülési tilalmat vagy szigorú korlátozásokat vezetett be a Dél-Afrikából érkező személyekkel szemben.

Minden érkezőnek 14 napig karanténban kell maradnia, még akkor is, ha teljes mértékben be vannak oltva a Covid-19 ellen – jelentette ki Jens Spahn német egészségügyi miniszter. A holland hatóságok éjféltől minden Dél-Afrikából érkező járatot betiltottak.

Mennyire veszélyes?

A tudósok világszerte megkongatták a vészharangokat korai előrejelzéseikkel. Dr. Tom Peacock, a londoni Imperial College virológusa egy genom-megosztó weboldalon közzétett bejegyzésében megjegyezte, hogy a variáns “hihetetlenül sok tüskés mutációval rendelkezik, [ami] arra utal, hogy ez valóban aggodalomra adhat okot”.

“Nagyon, nagyon is figyelemmel kell kísérni a szörnyű tüskés profil miatt” – mondta az Imperial College tudósa egy sor tweetben. Egy követőjének válaszolva Peacock azt mondta, hogy ez a mutáció első pillantásra “rosszabbnak” tűnik, mint a többi, de megjegyezte, hogy lehet, hogy csak “egy furcsa klaszter (sűrűsödési pontok, helyi fertőzési láncolat – a szerk.), amely nem nagyon terjed”. 

A folytatásért KATTINTS IDE!

Ez is érdekelhet!

Tiltólistán Afrika – Durva vírusmutáns támad délről

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.